• Головна
  • Війна
  • Великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський": його історія і можливості

Великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський": його історія і можливості

Характеристика ВДК "Костянтин Ольшанський"

Корабель був одним з найпотужніших в складі Чорноморського флоту України до його захоплення росіянами

Потужні бойові можливості "Костянтина Ольшанського" становили серйозну загрозу для національної безпеки України після його захоплення російськими окупантами та включення до складу Чорноморського флоту РФ десять років тому. Проте, 24 березня 2024 року ЗСУ завдали удару по кораблю, ступінь пошкодження якого наразі уточнюється. LVIV.MEDIA розповідає про захоплений український корабель детальніше.

Історія захоплення

У ніч на 6 березня 2014 року багатопалубний, плоскодонний десантний корабель "Костянтин Ольшанський" разом з шістьма бойовими кораблями ВМС України заблокували в озері Донузлав у Криму. Командування ЧФ ВМФ Росії затопили декілька списаних кораблів і таким чином не дали можливості українським кораблям покинути води Криму.

За два тижні — 20 березня 2014 року російські військові висунули ультиматум українським воїнам про перехід на бік РФ. Екіпаж "Костянтина Ольшанського" був одним із тих, хто відмовився виконати цей ультиматум і залишився вірними присязі.

Транспортна здатність

Загарбаний росіянами у 2014 році під час анексії Криму, а згодом пошкоджений ракетним ударом ЗСУ, великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський" проєкту 775 був одним з найпотужніших бойових суден у складі колишніх Військово-Морських Сил України.

Ця плавуча платформа для доставляння військ і техніки на узбережжя мала здатність перевозити до 12 одиниць важкої броньованої техніки, зокрема танків, а також близько 300 морських піхотинців.

Разом з чотирма іншими аналогічними кораблями вона могла висадити на берег до 50 одиниць бронетехніки та 1200 десантників. Великий десантний корабель був здатний пересуватися у всіх незамерзаючих морях та океанах без обмежень за станом хвилювання. Міг перевозити до 650 тонн вантажу на відстань до 4700 миль (7,5 тис. км).

Засоби ураження

Для ураження берегових цілей "Костянтин Ольшанський" був озброєний реактивною системою залпового вогню МС-73 "Гроза" з двома 40-ствольними 122-мм пусковими установками дальністю стрільби до 21 км. Артилерійське озброєння складалося з двох спарених 57-мм артустановок АК-725 з дистанційним наведенням для ураження повітряних, морських і наземних неброньованих цілей.

Нагадаємо, вранці 26 березня речник ВМС України повідомив, що під час атаки на ЧФ РФ українські ракети змогли пошкоди ВДК “Костянтин Ольшанський”. Після виводу з ладу ВДК Ольшанського, в розпорядженні росіян у Чорному морі залишається лише три великих десантних кораблі цього класу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності