• Головна
  • Війна
  • ЗМІ розповіли, як Маск зірвав першу атаку українських морських дронів на російський флот

ЗМІ розповіли, як Маск зірвав першу атаку українських морських дронів на російський флот

Морський дрон Sea baby, фото «Української правди»

За 70 кілометрів до цілі морські дрони втратили зв’язок з інтернетом від Starlink

У вересні 2022 року Україна вперше спробувала застосувати морські дрони проти російських суден у Севастопольській бухті, однак атака зазнала невдачі, оскільки за 70 км від цілі зник зв'язок з мережею супутникового інтернету Starlink американського мільярдера Ілона Маска. Про це йдеться у статті «Української правди», опублікованій у понеділок, 1 січня.

Як пишуть журналісти з посиланням на свої джерела, в ніч атаки з 16 на 17 вересня 2022 року в захищеному бункері за просуванням морських дронів стежили голова Служби безпеки України Василь Малюк і командувач Військово-морських сил віцеадмірал Олексій Неїжпапа, віцепрем'єр Михайло Федоров та ідеолог всієї програми надводних дронів бригадний генерал військової контррозвідки СБУ з позивним «Хантер». За словами «Хантера», це були перші зразки морських дронів, тоді частина з них втопилися в морі або самопідірвались дорогою в Севастопольську бухту. Однак 5 бортів, кожен із яких ніс по 108 кілограмів тротилу, таки пробилися через хвилі й наближалися до Севастополя.

«70 кілометрів нам залишалось до фрегата «Адмірал Макаров». Всі в напруженні, що от ми його атакуємо. І тут — нам вимикають зв'язок. Ілон Маск вимкнув «Старлінки», через які ми керували дронами», — розповів один із учасників операції.

За його словами, віцепрем’єр Федоров намагався його переконати, але Маск не слухав. «Наші теж через свої канали намагались вирішити ситуацію, але американці сказали, що це, мовляв, приватна компанія, ми не можемо на них тиснути», — розповів учасник операції.

Після цього команда спробувала повернути дрони назад на базу, проте допливли тільки два борти, але навіть вони дали неоціненну інформацію — «по зв'язку, по навігації, по корпусу і так далі».

Один із розробників розповів, що в СБУ та ВМС працювала ціла військова лабораторія, яка все вивчила, врахувала і вже через місяць, у жовтні, вдалося вдарити по російських цілях у бухтах Севастополя.

Нагадаємо, що Україна створила перший у світі флот морських дронів. Основне завдання — витіснити з Криму російський флот. За словами міністра оборони Великої Британії Гранта Шеппса, Україна за чотири місяці знищила 20% російського флоту.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності