• Головна
  • Війна
  • Наслідки наймасштабнішої повітряної атаки Росії по Україні: зведення по регіонах

Наслідки наймасштабнішої повітряної атаки Росії по Україні: зведення по регіонах

Наслідки атаки росіян на Дніпро, 29 грудня 2023, фото Сергія Лисака

Росіяни атакували Україну різними видами ракетного озброєння, крім «Калібрів». Загалом агресори випустили по Україні 110 ракет

Рано-вранці в п’ятницю, 29 грудня, росіяни завдали по Україні масованого ракетного удару. Йому передувала атака дронами-камікадзе Shahed. Окрім Львова, де через влучання є загиблі, а також постраждали житлові будинки й навчальні заклади, наслідки атаки відчули ще кілька областей.

Оновлено 30 грудня: Президент повідомив, що загинули 39 людей і ще 159 постраждали.

Одеса

Унаслідок масованого ракетного удару в Одесі загинули троє людей, ще 15 отримали поранення, повідомив голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер. Загарбники поцілили в житлові будинки.

«Внаслідок атаки двоє одеситів загинули. 15 людей отримали поранення, серед них двоє дітей — 6 та 8 років. Всі постраждалі нині отримують допомогу в медичних закладах міста. Двоє поранених у тяжкому стані», — наголосив Кіпер.

Пізніше він додав, що внаслідок атаки по Одесі також є влучання у триповерховий будинок. З-під його завалів дістали тіло загиблої людини. Однак станом на 14:50 кількість загиблих в Одесі зросла до чотирьох.

Раніше, внаслідок нічної атаки ударними безпілотниками, в Одеському районі сталося влучання в законсервовану будівлю одного з об'єктів інфраструктури. А в Одесі уламками збитого безпілотника пошкоджено багатоповерхівку. Виникла пожежа, яку оперативно ліквідували рятувальники. 10 дронів над областю знищили сили ППО. Постраждалих серед цивільних не зафіксовано.

Дніпро

У Дніпрі російська ракета влучила в торговельний центр Apollo, навпроти якого розташований пологовий будинок. Шестеро людей загинули, 28 отримали поранення, повідомили голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак та міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

«У Дніпрі маємо «приліт» по торговельному центру. Виникла пожежа. Понівечені приватна оселя, шестиповерхова будівля, пологовий будинок», — повідомив Лисак.

Обережно, відео містить ненормативну лексику!

Як уточнило Міністерство охорони здоров’я, пологовий будинок отримав суттєві пошкодження. Однак через те, що персонал і пацієнти встигли сховатися в укритті, жертв та постраждалих вдалося уникнути.

Харків

По Харкову росіяни впродовж ночі били балістичними ракетами із ЗРК С-300. За словами голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, загалом було близько двадцяти ударів. Спершу він повідомив, що внаслідок атаки загинув чоловік, якому було приблизно 35 років, ще 11 людей отримали поранення. Пізніше Синєгубов додав, що загинули троє чоловіків. Це були працівники одного із цивільних підприємств. Ще 11 осіб отримали поранення.

Рятувальники ДСНС, медики екстреної медичної допомоги, правоохоронці працюють на місцях, ліквідовуючи наслідки російського терору.

У результаті двох хвиль ворожих ударів зафіксовано руйнування та пошкодження складських та виробничих будівель, транспортного депо, підприємства. У одному з медзакладів вибуховою хвилею пошкоджено дах і вікна. Поряд знайдено уламки російської ракети. Також під час ворожого обстрілу було пошкоджено автомобіль швидкої допомоги, повідомив Синєгубов.

Запоріжжя

Унаслідок масованого ранкового ракетного удару росіян по Запоріжжю загинули семеро людей, ще 13 постраждали, повідомили голова Запорізької ОВА Юрій Малашко й секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв. Станом на 17:35, відомо про загибель восьми людей. Станом на ранок 30 грудня кількість загиблих зросла до дев’яти.

За словами Малашка, цілями ворога стали території кількох підприємств міста.

«Одна з ракет влучила по відкритій місцевості, ще одна зруйнувала приватний будинок. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджено багатоповерхівки в одному з районів обласного центру», — написав Малашко.

Він додав, що під завалами однієї з будівель можуть перебувати люди. На місцях працюють оперативні служби. Також відомо, що одну з російських ракет було збито засобами ППО в Запорізькому районі.

Київ

Під обстріли потрапили Святошинський, Подільський, Шевченківський райони Києва. Як повідомило «Радіо Свобода», у Подільському районі знайшли уламки ракети, яку Росія виготовила цього року.

За інформацією ДСНС України, в Києві загинули шестеро людей. Усі загиблі перебували на території складу у Шевченківському районі. О 18:09 мер Києва Віталій Кличко повідомив, що кількість загиблих зросла до дев’яти осіб. 30 грудня мер столиці повідомив, що кількість загиблих збільшилася до 16 людей. 1 січня в Києві оголосили днем жалоби.

Як повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, пошкоджено цивільну інфраструктуру, автомобілі, складські приміщення.

Росіяни випустили по Україні 110 ракет, більшість вдалося збити

За повідомленням президента Володимира Зеленського, росіяни загалом випустили по Україні 110 ракет різних типів. Більшість вдалося збити.

«Ворог завдав масованого удару різними засобами повітряного нападу. Фактично летіло усе… хіба «Калібрів» не було. А так — і «Кинджали» ми бачили і балістику, С-300 і крилаті ракети», — зазначив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

Як повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, уночі та вранці 29 грудня росіяни випустили по Україні:

  • 36 ударних дронів-камікадзе Shahed 136/131 (27 збито);
  • щонайменше 90 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55 з літаків дальньої стратегічної авіації (87 збито);
  • вісім крилатих ракет Х-22/Х-32 з дальніх бомбардувальників Ту-22м3;
  • п’ять аеробалістичних ракет «Кинджал»;
  • щонайменше 14 балістичних ракет із ЗРК С-300 та С-400, а також «Іскандер-М»;
  • 4 протирадіолокаційні ракети Х-31П та одну Х-59.

За словами Залужного, росіяни атакували об’єкти критичної інфраструктури, промислові та військові об’єкти.

Повітряні сили назвали цей удар «наймасованішою атакою з повітря». Там вказали, що загалом росіяни випустили по Україні 158 повітряних цілей, 114 з яких вдалося збити.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності