• Головна
  • Війна
  • Ексдепутата Черкаської міськради засудили на п’ять років ув’язнення за підтримку Росії

Ексдепутата Черкаської міськради засудили на п’ять років ув’язнення за підтримку Росії

Фото: Facebook-сторінка Олександра Замирайла

Колишній депутат звеличував російську армію, бажав перемоги над Україною та планував очолити окупаційну адміністрацію на Черкащині

25 грудня у Придніпровському суді Черкас оголосили вирок у справі ексдепутата від ОПЗЖ. Колишній нардеп планував очолити окупаційну адміністрацію Черкащини, якби російській армії вдалося захопити область. Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

Чоловік входив до складу депутатської фракції від забороненої політичної партії “Опозиційна платформа — за життя” та нині є помічником народного депутата України. Після повномасштабного вторгнення РФ депутат не вийшов зі складу ОПЗЖ, а активно залучав до партії нових однодумців. В Офісі Генпрокурора не зазначається ім’я нардепа, однак за інформацією черкаських ЗМІ йдеться про Олександра Замирайла.

Як довели прокурори у суді, упродовж червня — липня 2022 року Замирайло висловлював проросійські погляди й наративи російської пропаганди у розмовах зі своїми близькими родичами та знайомими. За інформацією СБУ, разом з одною з поплічниць, нардеп виправдовував та визнавав правомірною російську агресію, зокрема:

  • стверджував, що війна, розв’язана РФ в Україні, — це лише внутрішній громадянський конфлікт; 
  • заперечував нанесення авіаударів РФ по мирних містах, у тому числі й по Черкасах;
  • заперечував вчинення жорстоких злочинів військовими РФ, поширював фейки, що до них причетні ЗСУ;
  • обурювався обміну українських військовополонених, зокрема спецзагону “Азов”.

Також Замирайло висловлював симпатії до політики чинного президента РФ, звеличував російську армію та бажав перемоги над Україною. Депутат розраховував очолити окупаційну адміністрацію на Черкащині, якби ворогу вдалося захопити область.

За даними видання “Про все”, серед матеріалів справи Замирайла було листування та записи розмов, у яких він підтримував російську агресію проти України. Так, під час спілкування нардеп використав фразу: "Ну, давай за перемогу, за перемогу Росії в цій війні, за перемогу Росії в усьому світі”.

Нардепу обрали покарання до п’яти років тюремного ув’язнення без конфіскації майна. Наразі до подання апеляції та остаточного вироку обвинувачений перебуватиме на волі під особистим зобов'язанням.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності