• Головна
  • Війна
  • У Білорусь на «перевиховання» вивозять викрадених українських дітей (відео)

У Білорусь на «перевиховання» вивозять викрадених українських дітей (відео)

У МКС передали докази, що пов’язують примусове вивезення українських дітей з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком

До Білорусі примусово вивезли близько 2 150 українських дітей від вересня 2022 року.

Там їм проводять примусове «перевиховання», пише The Telegraph.

Зазначається, що до Білорусі вивозили дітей віком від шести років. До осені кількість ввезених з України дітей може зрости до 3 тисяч.

Так, дітей розміщують у санаторії «Острошицьке містечко», центрі «Зубрьонок» і таборі «Дубрава» у Мінській області, а також у таборі «Золоті піски» в Гомельській області.

Водночас у таких самих таборах у Росії з дітьми проводили примусове «перевиховання», били за непослух й налаштовували проти України. Зокрема, були випадки, коли українських дітей примушували проходити військовий вишкіл.

Також у мережі з’явилося відео, яке зняте в білоруському санаторії «Дубрава». На ролику білоруські співачки Груздєви виступають перед українськими дітьми й бажають «здохнути» президентам США та України Джо Байдену та Володимиру Зеленському. Крім того, співачки також бажають, щоб «Путін процвітав і взяв під контроль усю Україну».

Раніше до Міжнародного кримінального суду були передані докази, що пов’язують примусове вивезення українських дітей з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком та іншими посадовцями країни. Відповідні документи до МКС передала білоруська опозиційна група «Національне антикризове управління». Зазначається, що Лукашенко «є основним винним у насильницькому переміщенні цих дітей до Білорусі» та «безпосередньо давав вказівки щодо організації фінансування цих процесів».

Натомість за інформацією юристки київського Регіонального центру прав людини Катерини Рашевської, від березня 2023 року лише за два місяці з окупованих територій України до «таборів перевиховання» у Криму, Росії та Білорусі вивезли 4 441 дитину і це далеко не остаточні цифри.

Нагадаємо, Росія залучає неповнолітніх до участі у війні проти України.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності