• Головна
  • Війна
  • Примусово депортували у РФ й не випускали назад: в Україну вдалося повернути маму з малолітнім сином

Примусово депортували у РФ й не випускали назад: в Україну вдалося повернути маму з малолітнім сином

До повномасштабного вторгнення сім’я проживала на Харківщині в селі Липці

В Україну вдалося повернути маму з малолітнім сином, які були депортовані в Росію. Раніше під час спроби перетнути російсько-український кордон родину кілька разів не пропускала російська сторона.

Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

Так, у  травні 2023 року до офісу Уповноваженого звернулася родина, яку незаконно депортували до Росії, з проханням допомогти їм повернутися в Україну.

До початку повномасштабної війни сім’я проживала на Харківщині в селі Липці. Втім у перший день повномасштабного вторгнення туди зайшли російські війська. Натомість 16 березня 2022 року окупаційна влада в примусовому порядку вивезла сім’ю до Воронезької області. 

«Аби родина змогла отримати посвідчення на повернення в Україну, Офіс омбудсмена зв’язався з державною міграційною службою України», - зазначив Дмитро Лубінець.

За його словами, супроводом матері та дитини на території Росії здійснювала організація, яка займається питаннями повернення депортованих осіб.

«Водночас маючи всі необхідні документи, маму разом із маленьким сином кілька разів не пропускала на кордоні російська сторона. Жодних пояснень не надавали», –  зауважив омбудсмен.

Він уточнив, що родина перетнула український кордон з боку Росії 18 червня.

Нині вони перебувають у Харкові.

Нагадаємо, російська влада передала під «попередню опіку» понад тисячу дітей з України — це втричі більше, ніж вони заявляли публічно.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності