• Головна
  • Війна
  • «Можуть покинути країну у будь-який момент»: Угорщина відхрещується від вивезення українських полонених

«Можуть покинути країну у будь-який момент»: Угорщина відхрещується від вивезення українських полонених

«Можуть покинути країну у будь-який момент»: Угорщина відхрещується від вивезення українських полонених

Угорці наполягають на тому, що переговори вели «релігійні організації»

Офіційний Будапешт не причетний до вивезення з Росії 11 українських військовополонених, які зараз перебувають на території Угорщини.

Про це під час виступу у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) заявив угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто, пише DW.

«Щодо 11 військовополонених, то я гадаю, хороша новина у тому, що вони вільні», - сказав він, відповідаючи на запитання члена української делегації Юрія Камельчука.

Натомість Сіярто додав, що передача українських полонених угорській стороні відбулася внаслідок «дискусій між церквою та релігійними організаціями».

«Держава Угорщина абсолютно не долучена», - сказав глава угорської дипломатії.

За його словами, українці «вільні у своєму пересуванні в Угорщині, вони вільні робити те, що вони хочуть робити».

«І якщо вони захочуть вийти на зв'язок з українською владою, то вони вільні це зробити, я можу вам це гарантувати», - зауважив міністр.

Тим часом речник уряду Угорщини Золтан Ковач заявив, що українські військові були звільнені в РФ «після співпраці між Російською православною церквою та Угорською благодійною службою Мальтійського ордену». За його словами, військові поїхали до Угорщини за власним бажанням, пише CNN.

Він додав, що більшість військових також мали угорське громадянство, а решта «отримали статус біженця в Угорщині». Відтак тепер вони є «вільними особами», які «можуть залишитися в Угорщині або покинути Угорщину в будь-який час за власним бажанням».

Нагадаємо, українські військовополонені, яких Росія передала Угорщині, продовжують фактично вважатися бранцями. Наразі невідомо, на яких підставах вони там перебувають, і чому їх не відпускають в Україну.

Водночас речник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Пітер Стано зазначив, що Угорщина повинна відзвітувати щодо комунікації з українською владою.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності