• Головна
  • Війна
  • Зброя від союзників: Україна отримала частково непридатну техніку, або ж й досі чекає на замовлення — NYT

Зброя від союзників: Україна отримала частково непридатну техніку, або ж й досі чекає на замовлення — NYT

Зброя від союзників: Україна отримала частково непридатну техніку, або ж й досі чекає на замовлення — NYT

Частина зброї, надісланої в Україну іншими країнами, була непридатною для використання, а контракти на сотні мільйонів доларів, оплачені авансом, ще не виконані

Україна заплатила сотні мільйонів доларів за зброю, яку не було поставлено. Водночас деяка частина з широко розрекламованої зброї, наданої союзниками, була настільки старою, що її вважали придатною лише для канібалізації на запчастини.

Так, документи українського уряду демонструють, що станом на кінець минулого року Київ заплатив постачальникам зброї понад 800 мільйонів доларів з моменту повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року за контракти, які залишилися повністю або частково невиконаними, пише The New York Times.

Двоє людей, які брали участь у закупівлях зброї в Україні, повідомили, що частину зброї врешті-решт було доставлено, а в інших випадках брокери повернули гроші. Але станом на початок цієї весни сотні мільйонів доларів були виплачені — у тому числі державним компаніям — за зброю, яка так і не з’явилася.

«У нас були випадки, коли ми платили гроші, а ми не отримували», — сказав Володимир Гаврилов, заступник міністра оборони, який займається питаннями закупівель озброєнь. За його словами, цього року уряд почав аналізувати свої минулі закупівлі та уникати проблемних підрядників.

Втім проблеми з постачанням неминучі. З моменту вторгнення Росії минулого року західні союзники надіслали Україні зброї на десятки мільярдів доларів. Станом на минулий тиждень лише Сполучені Штати виділили військової допомоги на суму близько 40 мільярдів доларів (і ще більше на фінансову та гуманітарну допомогу), тоді як європейські союзники також зробили внесок у десятки мільярдів. Крім того, Україна витратила мільярди доларів власних коштів на приватному ринку зброї.

Багато передач від західних союзників стосувались сучасної зброї, як-от американських систем ППО, які довели високу ефективність проти російських безпілотників та ракет. Але в інших випадках союзники надали запаси обладнання, яке в кращому випадку потребувало капітального ремонту.

Так, близько 30% арсеналу Києва в будь-який момент часу знаходиться в ремонті — за словами експертів з оборони, це високий показник для військових, які потребують будь-якої зброї, яку вони можуть отримати для свого контрнаступу.

«Якби я був головою армії, яка подарувала Україні комплект зброї, мені було б професійно дуже бентежно, якби я віддав речі у поганому стані», — сказав Бен Баррі, експерт із сухопутних війн з Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні.

Нещодавня поставка 33 самохідних гаубиць, переданих італійським урядом, є прикладом цього. Так, на опублікованих відео було видно, як з двигуна однієї з них виходить дим, а з іншої витікала охолоджуюча рідина. Натомість Міністерство оборони Італії заявило, що ці машини були зняті з озброєння багато років тому, але Україна все одно попросила їх, аби «капітально відремонтувати та ввести в експлуатацію, враховуючи гостру потребу в засобах протистояння російській агресії».

Українські урядові документи свідчать, що Міністерство оборони заплатило 19,8 мільйона доларів американській компанії Ultra Defense Corporation із Тампи за ремонт 33 гаубиць. У січні 13 з цих гаубиць були відправлені в Україну, але прибули «не придатними для виконання бойових завдань». Тоді у Києві офіційні особи звинуватили американську компанію в тому, що вона не завершила роботу, яку мали завершити до кінця грудня.

«Американська компанія, яка пропонувала свої послуги, не мала попередніх намірів виконувати свої зобов’язання», – написав 3 лютого директор з оборонних закупівель України Володимир Пікузо в листі генеральному інспектору Пентагону.

Водночас Метью Геррінг, виконавчий директор компанії, рішуче відкинув звинувачення.

«Кожна з них працювала, коли ми їх доставляли», — написав він у текстовому повідомленні, зазначивши, що українці не належним чином обслуговували гаубиці після їх передачі. Це включало витік охолоджуючої рідини, який, за його словами, «чарівним чином з’явився після доставки в Україну». Наразі генеральний інспектор Пентагону розслідує цю справу.

Загалом українські чиновники здебільшого утримуються від скарг на зламану техніку, щоб не бентежити своїх партнерів.

«Були проблеми з якістю деяких гаубиць, але ми повинні мати на увазі, що це був подарунок», - сказав Гаврилов.

Тоді як інший високопоставлений український чиновник сказав, що уряд у Києві втомився від того, що йому кажуть, що у нього достатньо західної зброї попри те, що частина надходить у поганому або непридатному для використання стані. Як наслідок, вона придатна лише на канібалізацію на частини.

Документи, отримані The New York Times, сформовані під час урядового аудиту цього року, показали, що деякі з найцінніших наборів недопоставлених контрактів укладаються між Міністерством оборони та державними українськими збройовими компаніями, які діють як незалежні брокери. За останні місяці міністерство судилося з принаймні двома державними фірмами через невиконані контракти, а нещодавно Україна оголосила про капітальні реформи, спрямовані на підвищення ефективності цих компаній.

Також були проблеми з обладнанням, наданим Заходом, через що частина його була доставлена ​​настільки пізно чи непередбачувано, що ускладнювало планування контрнаступу України. Доповідь генерального інспектора Пентагону, опублікована наприкінці травня, ілюструє деякі проблеми.

Зокрема, минулого літа підрозділ американської армії отримав наказ відправити 29 Humvee в Україну зі складу в Кемп Аріфджан, базі в Кувейті. Попри те, що керівники підрозділу раніше заявляли, що всі Humvee, окрім одного, «цілком придатні для виконання місії», первинна перевірка після отримання наказу показала, що 26 із них були непридатні для бою, згідно зі звітом Пентагону.

До кінця серпня підрядники відремонтували трансмісії, розряджені батареї, витоки рідини, зламані фари, дверні засувки та ремені безпеки на Humvee і повідомили, що всі 29 готові до відправки в Україну. Але коли Humvee дісталися до Польщі, чиновники виявили, що шини на 25 з них були гнилі. Знадобився ще майже місяць, щоб знайти достатню кількість шин для заміни, що «затримало доставку іншого обладнання в Україну та потребувало значної праці та часу», йдеться у звіті Пентагону.

Той самий підрозділ армії в Кувейті також мав надіслати в Україну шість гаубиць M777 лише через кілька тижнів після початку повномасштабного вторгнення Росії. Однак, як виявилося, гаубиці «вимагали серйозного технічного обслуговування» перед тим, як їх можна було відправити, оскільки вони протягом 19 місяців не мали регулярних перевірок. Через три місяці гаубиці були відремонтовані та відправлені на базу в Польщу. Але тамтешні чиновники все одно дійшли висновку, що всі шість «мали недоліки, які зробили їх нездатними до місії». Перед відправкою в Україну їх ремонтували в Польщі.

Водночас деякі системи озброєння або настільки дефіцитні, або настільки вразливі до поломки, що Україна вітає принаймні частину несправного західного обладнання як джерело запчастин.

У січні міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес оголосив про заплановану передачу Україні самохідних гаубиць AS-90, у тому числі в «різному ступені готовності». Все тому, що дванадцять з них потребували «або реконструкції, або експлуатації на запчастини», — йдеться в заяві британського міністерства оборони.

Тоді як високопоставлений український чиновник підтвердив, що вони потрібні для постачання запчастин для інших гаубиць.

Нагадаємо, у нинішніх боях Україна втратила менш як 10% техніки, наданої партнерами.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності