• Головна
  • Війна
  • Ракетний обстріл Тернополя: все що відомо про наслідки та як вони ліквідовуватимуться

Ракетний обстріл Тернополя: все що відомо про наслідки та як вони ліквідовуватимуться

Ракетний обстріл Тернополя: все що відомо про наслідки та як вони ліквідовуватимуться

Втрати тільки на товарно-матеріальних цінностях, які були на складах тягнуть до десятки мільйонів гривень.

У суботу та неділю, 13 та 14 травня, росіяни атакували Тернопіль. Зокрема, окупанти влучили ракетами у складські приміщення, які належать комерційним підприємствам та релігійній організації. Детальніше про наслідки цих обстрілів та як вони ліквідовуються читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Перші вибухи

Під час повітряної тривоги 13 травня ввечері на Тернопільщині лунали звуки вибухів. Спочатку місцева влада повідомляла про роботу ППО. Втім згодом стало відомо, що кілька російських ракет таки влучили

Зокрема, голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко заявив, що у Тернополі зафіксували «приліт» у промисловій зоні.

Через обстріл поранення отримали двоє цивільних, повідомив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш. Постраждалі потрапили у лікарню, попередньо у них осколкові поранення та опіки.

Друг хвиля ракетної атаки

Під час другої повітряної тривоги 14 травня ворог знову атакував цивільні об’єкти Тернопільщини. Так,  05:00 було зафіксовано приліт крилатих ракет. Коли спеціалісти прибули на місце події, то зафіксували руйнацію двох та пошкодження дванадцяти дачних будинків. Натомість очільник області повідомив, що пожежу одразу ліквідували.

Також уламками ракет було пошкоджено цивільні торгові та господарські обʼєкти та 9 вантажних автомобілів. Потерпілих під час цієї надзвичайної події немає.

Наслідки вибухів

Стан двох чоловіків, які постраждали внаслідок російських ракетних обстрілів у Тернополі, задовільний. Один із потерпілих, який має осколкові поранення, після надання медичної допомоги продовжує лікування вдома. Інший чоловік із 30% опіків перевезений із Тернополя до лікарні Львова, розповів 15 травня голова обласної військової адміністрації Володимир Труш.

За його словами, внаслідок першого ракетного удару по Тернополю були пошкоджені складські приміщення, пожежа охопила площу майже 50 тисяч квадратних метрів, склад повністю знищено. Натомість внаслідок другого удару знищені й пошкоджені дачні будинки, близько 50 автомобілів.

«Летіла велика кількість крилатих ракет, частина збита ППО, але частина досягла, на жаль, цілі. Це терористичний акт, злочин проти людства, оскільки вдарили по цивільних об’єктах, комерційного призначення, а це житлові будинки, дачні ділянки. Відкрито кримінальну справу щодо порушення правил ведення війни», — каже очільник Тернопільської ОВА Володимир Труш.

Водночас у Тернополі створений штаб із ліквідації наслідків атаки.

«Комісія обстежуватиме і фіксуватиме завдані збитки і руйнування на об’єктах, які постраждали. Щоб отримати компенсацію, людям потрібно звернутися з заявою, підприємцям надати підтверджувальні документи щодо знищеного майна. На сьогодні було 43 звернення на гарячу лінії від людей, які постраждали внаслідок ракетних обстрілів», — сказав мер Тернополя Сергій Надал.

Зазначається, що 15 травня було ліквідовано пожежу на складських приміщеннях. Також сьогодні фахівці знешкодять російську ракету Х-55, яка була збита силами протиповітряної оборони і становить загрозу.

Надал додав, що внаслідок ворожих обстрілів по місту Тернополю завдано збитків на десятки мільйонів гривень. За його словами, втрати тільки на товарно-матеріальних цінностях, які були на складах тягнуть до десятки мільйонів гривень.

Мер Тернополя наголосив, що остаточні цифри будуть відомі пізніше, тому що комісії з фіксації наслідків атаки все ще працюють. Також Надал розповів, що внаслідок ракетного удару постраждав один із корпусів Тернопільського університету.

«Там знищені вікна і двері, приміщення не пошкоджені. Ремонтні роботи там мають розпочатися не пізніше середи, тоді ж заклад зможе відновити свою роботу», — зауважив він.

Скандал із укриттям

Водночас під час тривоги 13 травня міські укриття виявилися зачиненими. Так, у місцевих Telegram-каналах оприлюднили відео, на якому чоловік не може потрапити в укриття, бо воно зачинене.

Це викликало обурення у містянина.

Нагадаємо, перший ракетний удар росіян по Тернополю стався за кілька хвилин до виступу на гурт TVORCHI у фіналі «Євробачення-2023».

Втім хлопці з Тернополя зібрались із силами й посіли шосте місце у фіналі «Євробачення-2023». Артисти представили пісню Heart Of Steel.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності