• Головна
  • Війна
  • «Зернова ініціатива»: Росія знову блокує перемовини та погрожує вийти з ініціативи

«Зернова ініціатива»: Росія знову блокує перемовини та погрожує вийти з ініціативи

«Зернова ініціатива»: Росія знову блокує перемовини та погрожує вийти з ініціативи

В РФ вимагають погодитись на їх умови й вкотре погрожують припинити ініціативу

Багатосторонні перемовини за участю України, Туреччини, Росії та представників ООН щодо «зернової ініціативи» продовжаться. Наразі угоду щодо продовження «зернової ініціативи» ухвалити не вдалося.

Про це повідомили у Міністерстві оборони Туреччини за підсумками дводенної зустрічі сторін, пише «Суспільне».

«Сторони домовилися продовжити роботу під проводом Туреччини на технічному рівні у чотиристоронньому форматі, щоб зернова ініціатива продовжила свою ефективну діяльність у найближчий період», — йдеться у повідомленні.

Там зазначили, що протягом двох днів, 10 та 11 травня, «відбулися корисні зустрічі з конструктивними підходами сторін».

«Сторони висловили позитивний підхід щодо координації повернення наших торговельних суден та їхніх екіпажів, які застрягли в українських портах через конфліктні умови, до планування та проведення евакуаційної діяльності. Крім того, домовилися, що ця операція стане зразком для евакуації суден з інших країн, які застрягли в українських портах, і підтримає роботу, яка буде проводитися в цьому напрямку в найближчий період», — зауважили в Міноборони Туреччини.

Водночас у відомстві також наголошують, що з дня підписання угоди відзначається позитивний прогрес в Чорноморській зерновій ініціативі, яка «зробила значний внесок у стабільність цін на продовольство в усьому світі та має життєво важливе значення з точки зору світового постачання продовольства та безпеки».

Реакція української сторони

Як зазначив віцепрем'єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, подальші консультації щодо розблокування Ініціативи будуть продовжені в онлайн-форматі.

За його словами, ООН та Туреччина як підписанти ініціативи мають розуміння, що зернова ініціатива критично важлива для світової продовольчої безпеки та має стабільно функціонувати. Тоді як українська делегація в черговий раз наголосила, що «зернова ініціатива» має бути продовжена на більший термін та розширена, пояснив міністр.

«Це дасть прогнозованість та впевненість як світовому, так і українським ринкам. Але, перш за все, потрібно відновити реєстрацію вхідного флоту та проведення інспекцій без штучних затримок та відповідно до процедур Спільного координаційного центру», — пояснив Кубраков.

Реакція РФ

Заступник глави МЗС РФ Сергій Вершинін заявив, що якщо до 18 травня не вдасться досягти консенсусу щодо зернової угоди з урахуванням російських вимог, вона припинить існування.

Він каже, що «просування в питанні перепідключення «Россельхозбанка» до SWIFT немає», а від ООН «лунають скептичні оцінки». Також Вершинін заявив, що Росія нібито «продовжує стикатися з бар'єрами в експорті сільгосппродукції» та «не може миритися з лицемірством і подвійними стандартами».

Нагадаємо, у Національному банку України вже порахували скільки наша держава втратила на експорті агропродукції через заборону транзиту країн-партнерок. Збитки становлять 200 млн доларів.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності