У Стамбулі відбудуться переговори щодо «зернової угоди»

У Стамбулі відбудуться переговори щодо «зернової угоди»

Сторони також обговорять питання складання докладного і безпечного плану евакуації для повернення турецьких торговельних суден та їхніх екіпажів, які застрягли в українських портах через війну

Двосторонні та багатосторонні зустрічі з Україною, ООН і РФ щодо роботи «зернового коридору», організовані Туреччиною, відбудуться 10-11 травня в Стамбулі,

Про це йдеться в заяві Міноборони Туреччини.

«На переговорах буде обговорено продовження "зернової угоди" з метою забезпечення швидкої, безпечної та ефективної роботи "зернового коридору", життєво важливого для світового продовольчого постачання та безпеки і запобігання шкоди країнам, які її потребують, шляхом забезпечення стабільності цін на продовольство», - зазначено в повідомленні.

Сторони також обговорять питання складання докладного і безпечного плану евакуації для повернення турецьких торговельних суден та їхніх екіпажів, які застрягли в українських портах через війну.

Чорноморська зернова ініціатива зі створення коридору для вивезення зерна з трьох українських портів - «Чорноморська», «Одеси» та «Південного» - була укладена 22 липня 2022 року в Стамбулі за участю ООН, України, Туреччини та РФ на 120 днів. Її продовжували двічі, востаннє - 18 березня. Однак якщо Україна заявляє, що ініціативу продовжено на 120 днів, то Росія - що лише на 60.

Блокованим у портах України залишається 51 судно із 670 тис. тонн різних вантажів, зокрема зернових, і приблизно 230 членами екіпажу. Водночас у портах Миколаївського регіону заблоковано 30 суден, з яких вісім із понад 165 тис. тонн агропродукції.

«Українська сторона неодноразово наголошувала на необхідності розширення Чорноморської зернової ініціативи з включенням портів Миколаївського регіону. Це дасть змогу значно збільшити обсяги експорту українського продовольства до країн світу, які цього потребують», - зазначили в АМПУ.

Нагадаємо, сьогодні, 9 травня, Україна, Росія, Туреччина та ООН змогли відновити роботу «зернового коридору» Чорним морем. За даними цього міністерства, саме Туреччина була ініціатором продовження «зернової угоди». Водночас як саме Туреччина вплинула на перебіг перемовин не уточнюють.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності