• Головна
  • Війна
  • «Табу немає»: Нідерланди розпочали переговори щодо передачі Україні винищувачів F-16

«Табу немає»: Нідерланди розпочали переговори щодо передачі Україні винищувачів F-16

«Табу немає»: Нідерланди розпочали переговори щодо передачі Україні винищувачів F-16

Глава нідерландського уряду сказав, що це «дуже чутливе питання»

Уряд Нідерландів веде переговори з європейськими партнерами для передачі Україні винищувачів F-16.

Про це заявив премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час спільної з президентом України Володимиром Зеленським пресконференції у Гаазі, пише «Голос Америки».

Так, глава нідерландського уряду порівняв це питання з постачанням танків Leopard, яке спочатку довго обговорювали, але зрештою реалізували. Він зазначив, що слід набратися терпіння, аби отримати необхідні літаки.

«З приводу F-16 табу немає. Ми працюємо дуже щільно з Бельгією, Данією, Великобританією та іншими партнерами для того, щоб завершити це. Ми ще не підійшли до цього. Це дуже чутлива тема», – сказав Рютте.

Натомість Володимир Зеленський заявив, що передача будь-якої техніки починається з навчання особового складу її експлуатації. Тому навчати українських військових на F-16 можуть тільки ті країни, які мають у своєму розпорядженні відповідні майданчики та ресурси.

«Але це складне питання, так само як і питання консолідації країн щодо нашого майбутнього в ЄС, консолідації країн щодо нашого майбутнього в НАТО. Ми працюємо над цим. Я впевнений, що ми матимемо позитивний результат, тому що ми не маємо іншого виходу», – зазначив Зеленський.

Нагадаємо, за словами президента України, партнери нададуть літаки для українських військових, але станеться це після наступальних дій.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності