11-й «Рамштайн»: яку нову допомогу отримає Україна

11-й «Рамштайн»: яку нову допомогу отримає Україна

Під час зустрічі Контактної групи було наголошено, що Україна вже досягла безпрецедентного рівня оперативної сумісності з НАТО

У п’ятницю, 21 квітня, у Німеччині пройшла нова зустріч військових союзників України у форматі Рамштайн — засідання Контактної групи з питань оборони України. Вона відбулася на американській військово-повітряній базі Рамштайн у Німеччині. Детальніше про те, як пройшла ця зустріч та чи отримає Україна нову допомогу від партнерів, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Що передувало зустрічі

Це засідання Контактної групи з питань оборони України стало вже 11-ю зустріччю союзників України у такому форматі. Головував на зустрічі традиційно міністр оборони США Ллойд Остін. Водночас напередодні нового Рамштайну Україну відвідав генсек НАТО Єнс Столтенберг. Це був перший його візит в Україну від початку повномасштабного вторгнення. На зустрічі з ним президент України Володимир Зеленський попросив генсека НАТО допомогти подолати «гальмування необхідних рішень» у поставках зброї Україні.

Тоді як глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що 21 квітня у форматі Рамштайн обговорять три ключові питання:

  • протиповітряна оборона,
  • боєприпаси
  • засоби забезпечення.

За його словами, Україна терміново потребує допомоги західних партнерів, щоб захистити своїх громадян, інфраструктуру та сили від російської ракетної загрози.

Яку допомогу пообіцяли Україні

Під час засідання Контактної групи Канада оголосила про надання пакета військової допомоги Україні на 29 млн доларів. Крім того, допомога також включає внесок у розмірі 34,6 млн доларів у фонд НАТО.

Так, приблизно 2,5 млн доларів виділено на 40 снайперських гвинтівок та боєприпасів від Prairie Gun Works, нові радіоприймачі на суму близько 2 млн доларів від L3 Harris для танка Leopard 2.

«Приблизно через рік після того, як Контактна група з оборони України вперше зустрілася тут, на авіабазі Рамштайн, наша колективна рішучість підтримувати Україну сильніша, ніж будь-коли», — сказала міністерка оборони Канади Аніта Ананд.

Натомість США у травні відправлять до Німеччини 31 танк Abrams, а після цього там стартують навчання ЗСУ. Зазначається, що вони триватимуть близько десяти тижнів.

Водночас у Польщі буде створено Центр технічного обслуговування танків Leopard 2.

«Відбулася зустріч «танкової коаліції» [на полях засідання у форматі Рамштайн, - ред.]. Вдячний німецьким та польським колегам Борису Пісторіусу та Маріушу Блащаку за їхню непохитну підтримку України. Сьогодні ми підписали протокол про наміри щодо створення в Польщі Центру технічного обслуговування основних бойових танків Leopard 2 для України. Це сприятиме зміцненню нашої співпраці та можливостей українських захисників», — написав Олексій Резніков у Twitter.

Також він заявив, що сформований спільними зусиллями «броньований кулак» зупинить агресію терористичного режиму проти Європи та всього вільного світу.

«Українські солдати вміло захищають свою країну. Сучасні західні технології призведуть до поразки Москви. Чим раніше це станеться, тим швидше настане мир», — зауважив Резніков.

Крім того, під час зустрічі в Рамштайні та напередодні Вільнюського саміту міністр оборони України Олексій Резніков та генсек НАТО Єнс Столтенберг обговорили низку конкретних проєктів, повідомив український урядовець у Twitter.

«Я радий отримати зелене світло для нашої тісної співпраці з агентством закупівель НАТО. Це включатиме контроль національних закупівель та найкращі поради для Міністерства оборони. Нам потрібні найкращі оборонні закупівлі як для того, щоб виграти війну, так і для того, щоб бути ефективними в майбутньому», — наголосив Резніков.

Очільник Міноборони додав, що Україна вже досягла безпрецедентного рівня оперативної сумісності з НАТО.

«Ми де-факто вже є частиною простору безпеки Альянсу. Я висловив сподівання, що це пришвидшить політичні рішення щодо інтеграції нашої країни в НАТО», — додав міністр.

Боєприпаси для України

Водночас між країнами ЄС виникла суперечка навколо можливості використовувати у виробництві боєприпасів для України компоненти з третіх країн, а не навколо самої закупівлі снарядів — це питання вже давно вирішене.

Так, Франція наполягає на тому, щоб закуповувати для України боєприпаси, на 100% виготовлені зі складових виробництва ЄС. Тоді як Польща стверджує, що для деяких європейських компаній це нереально, оскільки вони використовують компоненти, вироблені за межами Євросоюзу. Таку позицію поділяють Німеччина, Нідерланди, країни Балтії та країни східного флангу ЄС.

Натомість міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав главу європейської дипломатії Жозепа Борреля прискорити виділення коштів на закупівлю боєприпасів для України

«У нашій телефонній розмові я подякував Жозепу Боррелю за всю оборонну допомогу ЄС, включаючи нещодавній 1 мільярд євро на невідкладні потреби у боєприпасах. Я закликав сприяти якнайшвидшому завершенню обговорень другого траншу в €1 млрд на спільні закупівлі задля безпеки в Європі»,написав Кулеба у Twitter.

Нагадаємо, Україна отримає чергову військову допомогу від Сполучених штатів Америки.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності