• Головна
  • Війна
  • Війна для них не перешкода: чому західні бренди продовжують працювати у Росії

Війна для них не перешкода: чому західні бренди продовжують працювати у Росії

Війна для них не перешкода: чому західні бренди продовжують працювати у Росії

Президент Росії Владімір Путін зробив усе можливе, щоб заблокувати можливість виходу західних брендів з РФ

Лише невеликий відсоток із сотень компаній, які пообіцяли покинути Росію після її вторгнення в Україну, пішли. За даними кількох груп, які ведуть спостереження, для тих, хто зволікав, відхід став лише дорожчим і складнішим.

Про це пише The Washington Post.

Західні компанії, які залишилися, часто сильно залежать від російського бізнесу. Потенційні втрати від виходу, можливо, переважають можливу шкоду для їхніх брендів від перебування у РФ. Водночас деякі компанії навіть захопили більшу частку ринку, коли їхні конкуренти пішли.

Багато інших оголосили, що призупинять або скоротять операції, але продовжуватимуть торгувати. Деякі бренди казали, що продадуть свої російські активи, але все ще шукають покупців або намагаються зменшити вартість виходу.

Чи перестали росіяни купляти західні товари

Новини про відхід західних брендів минулого року на короткий час поставили під загрозу зусилля Кремля приглушити вплив війни на росіян. Але триваюча присутність такої кількості компаній підірвала зусилля Вашингтону знищити російську економіку, сплачуючи податки, які допомагають підтримувати російську військову машину та дозволяють росіянам зберігати довоєнний комфорт і якість життя, тоді як російські ракети вбивають українців.

«Російські споживачі хочуть мати можливість купувати бренди, до яких вони звикли, західні бренди, і більшість не виявляють споживчого патріотизму. Люди знають, що ніщо не замінить ні BMW, ні Mercedes, ні Apple», — сказав Іван Федяков з INFOLine, консалтингової компанії з маркетингових досліджень.

Попри те, що два німецькі автовиробники та американський технологічний гігант оголосили, що вони виходять з російського ринку, або призупинять продажі та операції, їхня продукція та продукція інших західних брендів класу люкс є у широкому доступі. В деяких випадках це стається через імпорт із сірого ринку.

Як західні бренди обходять свої обіцянки вийти з російського ринку

Національне агентство України з питань запобігання корупції визначило спонсорами війни 19 іноземних фірм, які все ще працюють у Росії, зокрема французьку мережу супермаркетів Auchan, американську транснаціональну компанію Procter & Gamble, німецьку оптову компанію Metro та французьку косметичну фірму Yves Rocher.

Натомість інші зробили менше, ніж обіцяли. Так, одним із прикладів є Coca-Cola, компанія, у відомій телевізійній рекламі якої колись висловлювалося бажання «навчити світ співати в ідеальній гармонії». Coca-Cola заявила, що припиняє роботу, але її швейцарська розливна компанія Coca-Cola HBC, що частково належить їй, продовжує виробляти напої у РФ, але вже під іншою назвою.

Тоді як конкурент Coca-Cola – PepsiCo – оголосив, що вироблятиме в Росії лише продукти першої необхідності, але до них входять картопляні чіпси, а Unilever, використовуючи те саме обґрунтування, продає морозиво Magnum у Росії. А Ikea, шведський меблевий гігант, йде, але торгові центри Mega, що належать тій же компанії, продовжують працювати.

Що зробив Кремль, щоб зберегти західні бренди у РФ

У режимі контролю збитків президент Росії Владімір Путін зробив усе можливе, щоб заблокувати можливість виходу, змусивши іноземні компанії отримати державний дозвіл на продаж активів. Також Кремль конфіскував активи та заборонив іноземним банкам й енергетичним компаніям продавати частки без дозволу Путіна. У грудні Мінфін РФ оголосив про заходи проти інвесторів з «недружніх країн», які продали активи, включаючи 50% знижку від ціни продажу та 10% податок.

Київська школа економіки (KSE), яка стежить за 3 141 іноземною компанією через свій проєкт «Залиште Росію», повідомляє, що лише 211 компаній вийшли — менш як 7% — тоді як 468 оголосили про плани залишити. Але 1 228 залишаються, а понад 1 200, попри паузу або скорочення, все ще ведуть бізнес або залишають питання відкритим, каже директор проєкту Андрій Онопрієнко.

Він сказав, що публічні компанії, які його група відстежує, сплатили Росії податки на суму 24 мільярди доларів у 2020 році та отримали дохід понад 300 мільярдів доларів 2022 року. Але він визнав, що для багатьох «немає можливості вийти нормальним шляхом».

«Є багато компаній, які нічого не зробили або продовжують чекати. Після одного року війни багато компаній втратять можливість продати свій бізнес і продовжуватимуть втрачати, тому що, нарешті, ці активи можуть бути націоналізовані або куплені за дуже дешевою ціною», – зазначив Онопрієнко.

Чому західні компанії залишаються в Росії

Дослідження, проведене Університетом Санкт-Галлена у Швейцарії, показало, що до листопада менше ніж 9% компаній Європейського Союзу та G7, які мають дочірні компанії в Росії, залишили країну. Тоді як огляд майже 1 600 іноземних компаній і організацій у Росії, проведений Єльською школою менеджменту, виявив, що 1 022 з них припиняють або призупиняють діяльність, 234 продовжують роботу, а інші виграють час або згортають свою діяльність.

«Є багато компаній, про які люди думають, що вийшли, тому що вони оголосили, що покинуть Росію», — каже Марк Діксон, який керує лондонською консалтинговою компанією зі злиттів і поглинань the1 та заснував Moral Rating Agency, неурядову організацію, яка зосереджується на огляді компаній, які все ще ведуть бізнес у Росії.

За його словами, багато компаній зупинили лише частину свого бізнесу, а інші не виконали своїх обіцянок піти. Наприклад, Coca-Cola, що базується в Атланті, заявила, що призупиняє свій бізнес у Росії. Натомість Coca-Cola HBC, швейцарська розливна компанія (23,2% належить Coca-Cola Company), припинила виробництво Coca-Cola в Росії та «перевела» одну російську дочірню компанію, Coca-Cola HBC Eurasia, на іншу, Multon Partners, у серпні 2022 року. Проте російська компанія Coca-Cola HBC все ще управляє 10 заводами, що виробляють «Добру колу» та інші прибуткові бренди «Rich» і «Моя сім’я».

«Наше головне завдання зосереджено на захисті наших активів і зосереджено на наших співробітниках», — зазначив генеральний директор Coca-Cola HBC Зоран Богданович у звіті про прибутки цього року.

Водночас ускладнюючи відхід компаній, Путін також хвалиться тим, що відхід є благом для російського бізнесу.

«Ми бачимо, що пов’язані з Кремлем олігархи люблять використовувати можливість купувати найцікавіші активи за дешевою ціною», – сказав Онопрієнко.

Натомість Діксон визнав, що покинути Росію було «дуже складно», особливо для компаній із заводами.

«Ви не можете просто розіслати пресреліз. Треба справді продавати. Ви не можете просто піти. Треба знайти готового покупця», – сказав він додавши, що деякі компанії «навмисно зволікають».

Так, Ikea, культовий бренд для середнього класу росіян, яким керує шведська Ingka Group, припинила виробництво та продаж через кілька днів після повномасштабного вторгнення. Проте інша компанія Інгки в Росії, «Мега», все ще керує 14 торговими центрами. У заяві компанії вказано, що її торгові центри «залишаються відкритими, щоб забезпечити людям доступ до речей, які їм потрібні». Тоді як Ikea лише нещодавно отримала дозвіл російського уряду на продаж своїх чотирьох меблевих фабрик російським компаніям після тривалого процесу.

«Ці лінивці створюють пророцтво, що самореалізується. Ikea затягувала продаж своїх заводів, поки російські правила не ускладнили продаж», — сказав Діксон.

Які втрати несуть бренди, виходячи з Росії

Відхід з Росії може бути складним для брендів. Так, через чотири дні після вторгнення Shell оголосила, що покидає Росію, а пізніше списала свої майже 27,5% акцій у заводі СПГ «Сахалін-2» на Далекому Сході за 1,6 мільярда доларів. Цього місяця в російській газеті раптово з’явилося непідтверджене повідомлення про те, що Путін дав дозвіл компанії повернути 1,2 мільярда доларів від продажу своєї частки в російському «Новатек».

PepsiCo призупинила виробництво Pepsi-Cola, Mirinda та 7-Up, але продовжувала виробляти «необхідні продукти», такі як молочні продукти з «гуманітарних» причин.

«Вона не згадала, що в Росії все ще є два заводи з виробництва картопляних чіпсів. Якщо чіпси необхідні, то яка їжа ні?», — зазначив Діксон.

Unilever, яка заявила, що залишилася лише для виробництва основних продуктів харчування та засобів гігієни, отримала 2% свого чистого прибутку в 2022 році з Росії, виробляючи там морозиво. У заяві в лютому компанія заявила, що її активи будуть конфісковані державою, якщо вона покине РФ.

«І навіть якщо вони продадуть, то не зможуть вивести гроші з країни. Російський уряд фактично взяв їх у заручники», – сказав Федяков з INFOLine.

Нагадаємо, нещодавно компанія Leroy Merlin оголосила про намір залишити Росію після 18 років діяльності.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності