• Головна
  • Війна
  • На фронті загинув білоруський доброволець «Моджахед»

На фронті загинув білоруський доброволець «Моджахед»

На фронті загинув білоруський доброволець «Моджахед»

Він так і не отримав громадянство України, про яке мріяв

У суботу, 1 квітня, стало відомо, що на фронті загинув доброволець з Білорусі Данііл Ляшук з позивним «Моджахед».

Про це повідомили у бойовій групі «Вендетта», яку очолював Ляшук.

Як зазначив блогер Ігор Лаченков, «Моджахед» так і не отримав громадянство України, про яке мріяв. Відтак бойова група та блогер попросять надати його Даниїлу хоча б посмертно та відзначити його званням «Героя України».

Біографічна довідка захисника

Данііл Ляшук народився у місті Брест, що у Білорусі. У 14 років переїхав до Криму, де здобув освіту моряка у СевНТУ (Севастополь).

Після анексії Криму Росією 2014 року став на захист України в лавах добровольчого батальйону, що діяв на сході України в зоні ООС/АТО. 19 січня 2015 під час бойових дій у районі станиці Луганської «Моджахед» отримав тяжке поранення. У тому ж 2015 році Данііл Ляшук був затриманий у кримінально-політичній справі проти батальйону «Торнадо». Йому тоді були представлені звинувачення у низці важких злочинів, які він відкидав. Ляшук наголошував, що не знав про кримінальні мотиви Руслана Онищенка [екскомандир батальйону «Торнадо» - ред.] та його заробітки на контрабандних потоках.

Натомість у червні 2021 року Данііл Ляшук був звільнений за рішенням суду, а після початку повномасштабного вторгнення РФ «Моджахед» знову пішов на фронт. Спочатку білоруський доброволець захищав Київ та передмістя столиці, а вже навесні 2022 року брав участь у боях за Харків. Натомість у липні 2022 року офіційно вступив до лав ЗСУ й був направлений на захист Миколаївщини та проводив диверсійні роботи на території тимчасово окупованої Херсонської області.

У серпні 2022 року під час виконання бойового завдання «Моджахед» отримав друге тяжке поранення живота, легень та печінки. Попри це, разом зі своєю групою військовий зміг взяти у полон двох російських солдатів. Після низки операцій та реабілітації Данііл Ляшук знову пішов захищати Україну, одночасно займався волонтерством і музикою.

Нагадаємо, у госпіталі від отриманих у бою поранень помер чотириразовий чемпіон світу з кікбоксингу, член виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Віталій Мерінов.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності