• Головна
  • Війна
  • «Порушення» прав російських полонених: український омбудсмен відповів на звинувачення ООН

«Порушення» прав російських полонених: український омбудсмен відповів на звинувачення ООН

«Порушення» прав російських полонених: український омбудсмен відповів на звинувачення ООН

Україна дотримується Женевських конвенцій, міжнародного права й відкрита для міжнародних організацій

У п’ятницю, 24 березня, Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні презентувала дві нові доповіді – про поводження з військовополоненими та загальну ситуацію з правами людини в Україні за шість місяців до 31 січня 2023 року. У доповіді йдеться, що українська сторона порушує права російських військовополонених. Водночас уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець не згоден із висновками місії й вимагає доказів.

Про це омбудсмен написав у Telegram.

За його словами, висновки місії підтверджують скоєння Росією масових воєнних злочинів на території України, порушення прав людини та нехтування всіма нормами міжнародного гуманітарного права.

«Загибель та поранення мирних громадян, свавільні затримання, напади, страти, насильницькі зникнення, катування, сексуальне насильство – такі злочинні дії вчиняє агресор», - уточнив Лубінець.

Натомість щодо поводження з військовополоненими, то омбудсмен поцікавився доказами провини українських військових.

«Дивно, що під час неодноразових особистих зустрічей з головою Місії Матільдою Богнер та постійною координаторкою системи ООН в Україні Деніз Браун жодного разу ними не було порушено питання поводження з російськими військовополоненими. До того ж, хотілося б почути беззаперечні факти та аргументи, на яких ґрунтуються висновки Місії стосовно ймовірних порушень з боку української сторони», - зазначив уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Крім того, він ще раз наголосив, що Україна дотримується Женевських конвенцій, міжнародного права й відкрита для міжнародних організацій.

«Це Росія злочинно вторглася на нашу землю, вбиває та викрадає українських громадян і досі блокує доступ до наших військовополонених. Масштаби нелюдського поводження та катування – приховуються», - додав омбудсмен.

Нагадаємо, Україна здійснила гуманітарну акцію та передала Росії усіх важкопоранених окупантів, стан яких дозволяв транспортування, захоплених в полон з початку широкомасштабного вторгнення.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності