• Головна
  • Війна
  • Літак в аеропорту під Мінськом підірвали білоруські партизани

Літак в аеропорту під Мінськом підірвали білоруські партизани

Літак в аеропорту під Мінськом підірвали білоруські партизани

З початку вторгнення Росії в Україну рік тому в Білорусі та в прикордонних з Україною регіонах Росії відбулося кілька диверсій, особливо на залізниці

Білоруські партизани взяли на себе відповідальність за атаку безпілотника на російський літак спостереження А-50 на аеродромі Мачулищі неподалік Мінська у неділю, 26 лютого.

Про це пише Reuters.

«Це були безпілотники. Учасники операції – білоруси. Вони зараз у безпеці, поза межами країни», – заявив лідер білоруської антиурядової організації BYPOL Олександр Азаров.

Офіційного підтвердження від Росії чи Білорусі не було, а їхні міністерства оборони не відповідають на запити про коментарі. Натомість радник білоруської опозиціонерки Світлани Тіхановської Франак Вячорка написав у Twitter, що це найуспішніша диверсія з початку 2022 року.

Зазначається, що у результаті двох вибухів на аеродромі Мачулищі постраждали передня і центральна частини літака А-50 та антена радара. У звітах НАТО цей літак має назву Mainstay і є російським літаком раннього попередження з повітря, який має можливості повітряного командування та управління й здатний супроводжувати до 60 цілей одночасно.

Водночас з початку вторгнення Росії в Україну рік тому в Білорусі та в прикордонних з Україною регіонах Росії відбулося кілька диверсій, особливо на залізниці.

«Я пишаюся всіма білорусами, які продовжують протистояти російській гібридній окупації Білорусі та борються за свободу України», – написала Тіхановська у Twitter.

У понеділок, 27 лютого, білоруська правозахисна організація «Вясна» повідомила, що в Мачулищах затримали жінку, але причина затримання та її місцезнаходження наразі невідомі. Зокрема, інформації чи пов'язане затримання з нібито диверсією на літаку немає.

Нагадаємо, Україна розширить заміновану смугу на кордоні з Білоруссю до 2 км завширшки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності