• Головна
  • Війна
  • Польща, Британія та три європейські країни вчитимуть українських пілотів на F-16 — Зеленський

Польща, Британія та три європейські країни вчитимуть українських пілотів на F-16 — Зеленський

Польща, Британія та три європейські країни вчитимуть українських пілотів на F-16 — Зеленський

Прем’єри Сполученого Королівства та Польщі вже підтвердили ці наміри

Україна потребує західних літаків для захисту неба. Водночас їх передачу треба пришвидшити, адже терміни - наразі слабке місце.

Про це на пресконференції заявив президент України Володимир Зеленський.

За його словами, Велика Британія, Польща та ще три європейських країни можуть навчати українських пілотів на західних літаках.

«На жаль, єдине слабке місце — це терміни. Терміни — це втрата людей. Тому треба пришвидшення постачання зброї, захист неба, ППО. Ми говоримо про літаки, адже це частина ППО. І наші партнери розуміють, що ми хочемо використовувати це як захист неба, інфраструктури, цивільного населення. Ми почали нові важливі кроки. Моя зустріч з прем'єром Великої Британії дає відповідь на питання, чи має Україна шанс отримали високоякісні літаки. Ми відкриваємо тренування у Великій Британії. Сьогодні я мав зустріч з Моравецьким [прем’єр-міністр Польщі, - ред.], ми відкриваємо можливість навчання на F-16. У нас є перемовини та реальне відчуття, що ще з трьома європейськими державами буде можливість отримати ці навчання та літаки», - сказав Зеленський.

Натомість Зеленський нагадав, що раніше Україна отримувала табу на певну зброю, але своїми діями змусила союзників змінити свою позицію щодо постачання важкого озброєння.

«Ми країна, яка не в альянсі НАТО. Велика перемога, що у нас з'явилася артилерія 155-го калібру, потім з'явилися «Хаймарси», це була нова сторінка війни, переможна. Важливий момент — броньована техніка, яка потрібна, щоб захистити наших людей. Вона різна: БМП, БТР, танки різного рівня і про них ніхто не хотів говорити. А потім ми знайшли момент, ключ. І щось ми восени зробили дуже важливе, де показали, що спроможні відвойовувати свої землі. Це була дуже важлива деокупація Харківщини, а потім Херсону. Без цього у нас би не було успіху в отриманні інших видів зброї», - зазначив президент.

Нагадаємо, Польща готова проводити навчання українських пілотів на винищувачах F-16 у своїй країні.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності