• Головна
  • Війна
  • Бачив звірства окупантів та обурюється керівниками ПВК: колишній «вагнерівець» шукає притулку у Норвегії

Бачив звірства окупантів та обурюється керівниками ПВК: колишній «вагнерівець» шукає притулку у Норвегії

Бачив звірства окупантів та обурюється керівниками ПВК: колишній «вагнерівець» шукає притулку у Норвегії

Служба внутрішньої безпеки «вагнерівців» застосовувала суворі покарання до найманців

26-річний російський військовий Андрій Медведєв дезертував після того, як став свідком військових злочинів окупантів в Україні. Його адвокат каже, що Медведєв готовий розповісти, що він бачив. Колишній командир групи найманців «Вагнера» попросив притулку у Норвегії після того, як покинув окупантів.

Про це повідомляє The Telegraph.

Андрій Медведєв перетнув кордон з Норвегією поблизу долини Пасвікдален незадовго до другої години ночі минулої п'ятниці, 13 січня, де його затримали прикордонники. Управління імміграції Норвегії (UDI) підтвердило, що Андрій Медведєв шукав притулку в країні, але «з міркувань безпеки та конфіденційності не може коментувати це питання». Водночас норвезький адвокат Медведєва Бринюльф Ріснес уточнив, що Медведєва утримують в Осло, де його звинувачують у незаконному в’їзді в країну. Втім Ріснес сказав, що його клієнт більше не під вартою, а в «безпечному місці», поки його справу аналізують.

«Якщо він отримає притулок у Норвегії, це звинувачення [у незаконному в’їзді, — ред.] буде автоматично знято. Він заявив, що готовий розповісти про свій досвід роботи у «Вагнері» людям, які розслідують військові злочини», — сказав адвокат, додавши, що Медведєв стверджує, що служив командиром підрозділу, в якому було до десяти солдатів.

Медведєв дезертував від «вагнерівців» 6 липня. Він заявив російській правозахисній групі, що готовий розповісти все, що йому відомо про ПВК, її діяльність та її засновника Євгена Пригожина. Зокрема, в інтерв'ю правозахисній групі Gulagu.net Медведєв сказав, що він був незадоволений, коли його контракт неодноразово продовжували без його згоди, а також після того, як він став свідком вбивств і жорстокого поводження з полоненими та деякими «вагнерівцями».

Колишній найманець сказав, що втрати були дуже високі після того, як у другій половині 2022 року «Вагнер» почав відправляти велику кількість в’язнів на фронт. Крім того, служба внутрішньої безпеки ПВК застосовувала суворі покарання до своїх найманців. Зокрема, чоловік, якого в листопаді стратили ударом кувалдою по голові, був частиною його підрозділу.

Додамо, що до ПВК «Вагнера» входить велика кількість засуджених, завербованих у російських в’язницях, які воюють в Україні. Група стає все більш впливовою в Африці, де вона просуває російську дезінформацію, будує альянси з режимами та отримує доступ до нафти, газу, золота, алмазів і цінних мінералів.

Нагадаємо, російські найманці ПВК «Вагнера» вбили колишнього ув’язненого Рязанської ВК-3 і «вагнерівця» Євгена Нужина, який під час війни здався у полон ЗСУ. Вони розбили голову в`язня ковадлом та зняли відео. Згодом очільник ПВК Пригожин передав Європарламенту кувалду в крові з вигравіюваним лого «Вагнера» і черепами у футлярі з-під скрипки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності