• Головна
  • Війна
  • Переформатування Червоного Хреста, або пошук альтернативи: омбудсмен розкритикував роботу організації

Переформатування Червоного Хреста, або пошук альтернативи: омбудсмен розкритикував роботу організації

Червоний Хрест, машина, стіна

Вісім років МКЧХ використовував термін «конфлікт» або «криза в Україні» у своїх офіційних доповідях про війну

Україна очікує переформатування Міжнародного комітету Червоного Хреста, оскільки організація продемонструвала свою неефективність в контексті війни в Україні. Водночас можливе створення альтернативної організації.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив в інтерв’ю «Радіо Свобода».

«Ми, з одного боку, вимагаємо, щоб комітет щось змінив у своїй діяльності, а з іншого боку, так, ми офіційно їм сказали: ми шукаємо альтернативу. Навіть якщо буде в майбутньому дві організації, навіть якщо Міжнародний комітет Червоного Хреста покаже нарешті свою ефективність, то дві організації краще, ніж одна», - зазначив омбудсмен.

Лубінець також наголосив, що вісім років МКЧХ використовував термін «конфлікт» або «криза в Україні» у своїх офіційних доповідях про війну.

«Я декілька разів порушував це питання. І нарешті з приходом нової президентки вперше (десь місяць тому) вони використали правильний термін – «російсько-український міжнародний воєнний конфлікт», - сказав він, зазначивши, що це суттєвий прогрес.

Крім того, омбудсмен нагадав, що ініціював питання виключення росії зі структур Червоного Хреста та очікує на відповідь.

«Я порушив питання перед керівництвом Міжнародної федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця щодо виключення російського національного комітету Червоного Хреста. Росіяни використовують незаконно (і фактично вкрали) майно національного комітету Червоного Хреста України, яке вони забрали на території Криму. Друге: вони офіційно збирають допомогу військовим російської армії. Це прямо заборонено принципами діяльності Міжнародної федерації Червоного Хреста. Вони поставилися, на мій погляд, максимально серйозно до моїх слів і до моєї пропозиції. Я очікую, що вони щось запропонують. Можливо, це буде якийсь проміжний варіант», - каже Лубінець.

Нагадаємо, у колонії в окупованій Оленівці Донецької області росіяни утримують 150 громадян України. Серед полонених є не тільки військові, а й цивільні. Омбудсмен зазначає, що на полонених можуть тиснути, щоб вони відмовлялися від повернення в Україну.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності