• Головна
  • Війна
  • Ракетний обстріл України 5 грудня: які наслідки чергової російської атаки

Ракетний обстріл України 5 грудня: які наслідки чергової російської атаки

Ракетний обстріл України 5 грудня: які наслідки чергової російської атаки

На Запоріжжі внаслідок обстрілу ракетами загинуло двоє людей, ще троє — поранені

У понеділок, 5 грудня, росія вчергове здійснила масований ракетний обстріл України. Частина областей внаслідок цієї атаки знеструмлена. На жаль, не обійшлося без жертв. Детальніше про це читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Де зафіксували «прильоти» та роботу ППО

Станом на 14:00 5 грудня багато Telegram-каналів зазначили, що у п’яти областях України чути вибухи, а саме — на Харківщині, Полтавщині, Запоріжжі, Черкащині та Дніпропетровщині. Багато Telegram-каналів зазначили, що працює ППО, однак ця інформація потребує перевірки.

Згодом підтвердилося, що окупанти поцілили ракетами по Київській області, проте їх збила ППО. Водночас на Запоріжжі внаслідок обстрілу ракетами загинуло двоє людей, ще троє — поранені. Зокрема, поранено маленьку дитину — 1 рік і 10 місяців, повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

Натомість голова ВА Кривого Рогу Олександр Вілкул зазначив, що зафіксовано руйнування в енергетичній інфраструктурі країни, можливі масштабні відключення.

«Шахтарі з шахт і люди з метро — виведені. Заряджайте павербанки, робіть запаси води, керівники підприємств всіх форм власності — відпустіть людей додому», — йдеться у повідомленні.

Натомість на Одещині в результаті масованого ракетного удару пошкоджена енергетична інфраструктура. Крім того, двоє людей поранені.

«Також є влучання в цивільні будинки та об’єкти цивільної інфраструктури. Поранено двоє людей. Наразі електропостачання відсутнє в Одесі та більшості громад Одеського району. Усі служби знаходяться на місцях та вже приступили до відновлення електропостачання», — зазначив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

На Полтавщині сили ППО збили до 10 російських ракет, заявив голова ОВА Лунін. Водночас захисники з повітряного командування «Схід» збили 15 російських ракет над Дніпропетровщиною, повідомляє голова ОВА Резніченко. Тоді як в районі повітряного простору Києва було зафіксовано 10 ракет. Попередньо, знищено 9, інформація уточнюється, зазначили у КМВА.

Щодо Львівщини, то попри те, що деякі Telegram-канали поширили інформацію про вибухи у Бориславі, ця інформація виявилась фейком, заявив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Які області залишилися без світла

Внаслідок російських ракетних обстрілів деякі області України залишились без електроенергії.

Так, для запобігання порушенням у роботі об'єднаної енергетичної системи України через масовані ракетні обстріли за розпорядженням НЕК «Укренерго» застосовано екстрене аварійне відключення по всій Сумській області.

«В Одесі знеструмлені всі насосні станції та резервні лінії. Водопостачання відсутнє скрізь по місту», — «Інфоксводоканал».

Також в Одесі призупинено роботу громадського електричного транспорту через знеструмлення половини міста.

Водночас на Миколаївщині скасували графік стабілізаційних відключень та запровадили аварійні відключення.

Також очільник ВА Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив, що місто частково знеструмлено.

Тоді як на Житомирщині спрацювала система захисту, повідомляє «Житомиробленерго».

Ракета у Молдові

Одна з ракет впала у північно-західній частині Молдови під час ракетних обстрілів України 5 грудня. Цю інформацію підтвердили у МВС Молдови.

«Поблизу міста Брицені, в садовому саду, було виявлено ракету. Вибухонебезпечний предмет виявили прикордонники. Прикордонна поліція посилила патрулювання та підвищила рівень уваги в районі Брицені та Окні. Наразі ділянку, де була виявлена ракета, ізольовано патрульними та прикордонною поліцією. На місці очікуються спеціалізовані служби Міністерства внутрішніх справ», — йдеться у повідомленні.

Додамо, що Бричанський район знаходиться зовсім неподалік від кордону з Україною. Офіційних заяв про приналежність ракети наразі немає.

На падіння ракети в Молдові вже відреагували в МЗС України.

«Це вкотре доводить, що російський ракетний терор несе величезні загрози не лише безпеці України, але і безпеці сусідніх країн. Україна має якнайшвидше отримати сучасні системи протиракетної та протиповітряної оборони, які рятуватимуть життя людей, захищатимуть критичну інфраструктуру та унеможливлять подальші ракетні обстріли з боку рф», — написав у Facebook речник МЗС України Олег НІколенко.

Нагадаємо, причиною тому, що росія наразі рідше використовує іранські дрони-камікадзе у війні проти України, є похолодання. Безпілотники зроблені з матеріалів, на які погано впливають морози.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності