• Головна
  • Війна
  • За ухиляння від мобілізації загрожує до 5 років ув’язнення

За ухиляння від мобілізації загрожує до 5 років ув’язнення

За ухиляння від мобілізації загрожує до 5 років ув’язнення

Ухилянтам від військової служби під час мобілізації загрожує до 5 років позбавлення волі

Після отримання повістки військовозобов’язаний повинен прибути до центру комплектування для уточнення біографічних та облікових даних.

Про це розповів начальник Київського міського центру комплектування та соціальної підтримки, полковник Юрій Максимів в інтерв'ю ТСН.ua.

«Тобто, прізвище, ім’я, по-батькові, склад сім’ї, домашня адреса, номер телефону, спеціальність, місце роботи, чи є підстави, які можуть дати право на відстрочку від призову по мобілізації. Якщо з’ясовується, що відстрочки немає, то обов’язково проводиться медичний огляд. Якщо під час проходження огляду громадянин заявляє про хвороби та підтверджує документами, то направляється до сімейного лікаря. Той, своєю чергою, направляє до профільного фахівця. В залежності від остаточного висновку, громадянин визнається або придатним, або непридатним, або обмежено придатним», розповів Юрій Максимів.

Водночас людині, яка отримала повістку, але не з’явилася до ТЦК та соцпідтримки, загрожує кримінальна відповідальність.

«За ухиляння від військової служби під час мобілізації передбачена кримінальна відповідальність до 5 років позбавлення волі», резюмував Юрій Максимів.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №8117 «Про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації педагогічним працівникам, які працюють в закладах дошкільної та позашкільної освіти».

Мобілізація в Україні триває до скасування воєнного стану. Чоловіків продовжать призивати на службу відповідно до військових спеціальностей. Загалом же зараз можуть мобілізувати громадян вікон від 18 до 60 років, які спроможні виконувати військовий обов’язок або ті, які перебувають у запасі. Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний заявив, що рішення про мобілізацію 300 тисяч громадян рф не вплине на готовність ЗСУ боротися за свою свободу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності