Міцний горішок для російського ведмедя

Міцний горішок для російського ведмедя

Як Україна та президент Зеленський успішно протистоять одній з найпотужніших армій світу

Той факт, що Україна та Збройні сили України вже тиждень успішно протистоять другій за потужністю (так каже статистика) армій світу став несподіванкою і для ворога, і для західних союзників, і для самих українців. У цій війні ворог і світ побачили зовсім іншу українську армію, аніж та, що була в 2014 році. Наша армія добре озброєна, професійна, мотивована, ефективно й масово знищує російську військову техніку і здатна розбивати ворога.

Сюрприз для ворога

Якщо диктатор "немитої Росії" планував взяти Київ за два дні, то в Кремлі вже й за тиждень усвідомлюють усю складність такого завдання. Вони бояться штурму і сподіваються лише на облогу української столиці. Для росіян стали несподіванкою і потужний опір українців, які не здали ворогу жодного великого міста, і висока мотивація українських військових та громадян, які скрізь піднімаються на оборону своєї землі.

Такого запеклого опору в традиційно російськомовних Харкові, Маріуполі, Херсоні, Сумах та й, зрештою, в Києві, кремлівські військові й уві сні не могли уявити. За повідомленнями ЗМІ, за тиждень війни росіяни так і не наважилися штурмувати Одесу, на яку ще тиждень тому сподівалися як на чергову серію сепаратистських республік за сценарієм 2014 року. Уже зараз Росія втратила у війні проти України більше військових, аніж у чеченській війні. І смертельний рахунок для росіян лише зростає. Увесь світ захоплюється і дивується мужністю українців. Дивляться на географічну карту та усвідомлюють масштаби українського героїзму.

Інформаційна перемога

Світові експерти визнають: Україна виграла інформаційну війну проти Росії. Якби хтось це сказав у 2014 році – не повірили б і подумали, що йдеться про якусь супердержаву. Однак всі світові ЗМІ, і навіть китайські телеканали, демонструють кадри російської агресії, руйнування від російських ракетних ударів та показують вражаючі кадри спаленої російської військової техніки. Усі цивілізовані країни світу в цій війні на боці України. На боці РФ лише недорозвинені та відсталі тоталітарні й корумповані диктатури на кшталт Білорусі, Куби чи Венесуели, які тримають свій народ в неволі і яких зневажає весь світ.

Інтернетом ширяться меми та пости про силу української армії, про те, як Путін втратив "100500 тисяч солдатів" та тисячі танків, захопивши покинутий сарай в українському селі. А ще про українську дівчину, яка крокує з прапором і розчавлює російські танки. Звісно, цифри метафоричні, однак світ добре бачить, хто, попри важкі бої, так довго стримував і продовжує стримувати російську армію під Києвом, Харковом, Маріуполем та іншими містами.

Українська влада надзвичайно ефективно з перших годин війни заглушила голоси ворога і організувала єдину систему телебачення, де транслюється лише офіційна інформація від Генштабу. Цим убезпечила українських громадян від впливів ворожої пропаганди. Це сильно контрастує з 2014 роком, коли донбаські сепаратисти по відео-зв’язку виходили в ефіри провідних політичних шоу і деморалізовували українську громадськість. Ще кілька місяців після початку війни у 2014 році українські телеканали не могли визначитися "повстанці" чи "сепаратисти" вбивають українців на Донбасі. Такий інформаційний хаос став ще однією зброєю ворога й причиною багатьох втрат українців.

А у 2022 році українська влада рішуче подолала будь-які інформаційні диверсії та виявилася готовою до швидкого реагування в екстремальних умовах. Єдність інформаційного простору країни вразила не лише ворога, але й українців, які побачили у важкий час правильну інформацію без "зради", фейків про втрати і без шкідливої деморалізації населення.

Руйнування міфів

Своїм мужнім опором Україна розвіяла потужний пропагандистський міф про "непереможність російської армії", який активно просував Кремль. За цим брехливим міфом, начебто російська армія, попри деякі труднощі в Афганістані та Чечні, залишається єдиною в світі, котра після Другої світової війни здатна успішно воювати із масовим застосуванням піхоти та бойової техніки.

А тут з'ясувалося, що хвалена російська армія вже тиждень не здатна впоратися зі Збройними Силами України. Як зазначає український аналітик Сергій Стуканов "реноме Росії як країни з військовою міццю в ці дні сильно похитнулося. Якщо вона ці дні не спромоглась досягнути поставлених цілей в Україні, то куди їй тягатися з НАТО? З Китаєм? Всі, кому треба, зробили висновки". Відтепер з Росією розмовлятимуть з позиції сили, адже російські амбіції на практиці виявилися непідкріпленими прикладами військової ефективності та організованості.

Та й Китай може задуматися: а чи є Пекіну користь від такого погано організованого партнера, який нездатний впоратися навіть з невеликою європейською країною, а що вже казати про США?

Український джокер

Час російської агресії став часом світової слави для українського президента, якого в найвпливовіших світових медіа називають прикладом мужності, а топові європейські чиновники – символом стабільності у Європі.

У світових медіа зашкалює кількість фотографій президента Володимира Зеленського, якого в соцмережах описують як колишнього коміка, який став героєм війни. Іноземці із захопленням пишуть, що лідера найагресивнішої імперії на планеті, якого боїться Європа, "дрючить" капітан команди КВН міста Кривий Ріг.

Самі українці забули про всю попередню критику президента та всі об’єдналися навколо лідера держави, як того й вимагають екстремальні обставини. І справді – Зеленському немає чого закинути щодо організації оборони. Так, є втрати, не все ідеально, ми самі боремося проти надпотужного ворога. Але погодьмося, що навіть наявна ситуація – це взірець мужності та опору для всієї Європи.

Коли навіть іноземні партнери не вірили, що Київ вдасться відстояти, команда президента спільно зі Збройними силами та українцями загалом, зуміла пояснити це навіть російським загарбникам. І цей факт свідчить, що обороною України поставили командувати досвідчених людей.

Нещодавнє інтерв’ю президента Володимира Зеленського, в якому він зазначив, що ми готувалися до війни, але не показували цього, бо нащо ж ворогу знати, що ми готові, продемонструвало надзвичайно серйозний рівень державного менеджменту в оборонній системі країни.

Якщо українському президенту вдасться втримати оборону до завершення активних наступальних дій ворога і відстояти країну, або ж здійснивши геополітичний трюк та вступити до ЄС, Зеленського більше ніхто і ніколи не називатиме "клоуном".

Якщо Зеленському вдасться вистояти і вберегти країну від значних втрат і, що найважливіше – від поступок державним суверенітетом перед агресором, який прийшов на нашу землю, Володимир Зеленський стане найуспішнішим українським президентом з гарантованим другим терміном президенства. А наша країна стане одним із лідерів у Центрально-Східній Європі, на яку Росія уже боятиметься нападати.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності