• Головна
  • Україна
  • Підозрюваним у зґвалтуванні неповнолітньої дівчини на Закарпатті відмовили у мобілізації

Підозрюваним у зґвалтуванні неповнолітньої дівчини на Закарпатті відмовили у мобілізації

Підозрбваним у зґвалтуванні  неповнолітньої дівчини на Закарпатті відмовили у мобілізації

Двоє підозрюваних хотіли мобілізуватись до ЗСУ через скандальний Обухівський РТЦК

Міністерство борони України відреагувало на інформацію, щодо спроби двох підозрюваних у зґвалтуванні неповнолітньої дівчини на Закарпатті мобілізуватися. Двоє повнолітніх хлопців, хотіли мобілізуватись до служби в ЗСУ за контрактом через Обухівський ТЦК та СП. Підозрюваним у зґвалтуванні відмовили у мобілізації. Про це 23 жовтня повідомила пресслужба Міноборони.

Справа про зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті

В серпня 2021 року троє підлітків вчинили групове сексуальне насильство щодо знайомої неповнолітньої дівчини. Вони знімали злочин на телефон та поширили серед учнів школи. Потерпіла пояснила, що була з хлопцями в дружніх стосунках, а до підвалу, куди її покликали, прийшла добровільно. Про інцидент нікому не розповідала, бо боялась і соромилась.

У 2023 році Воловецький районний суд Закарпатської області визнав двох 15-річних братів-близнюків та їхнього 14-річного друга — винними у кримінальному правопорушенні та призначив покарання у вигляді пʼяти років ув’язнення. Однак через пом’якшувальні обставини суд звільнив підлітків від покарання і встанови два роки іспитового строку. Також суд зобов’язав хлопців виплатити по 60 тис. грн і стягнути з кожного понад 25 тис. грн за процесуальні витрати.

Після такого вироку справа набула розголосу, і омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що взяв її під особистий контроль. Він вбачав у вироку порушення права дитини на захист і справедливе судочинство. Згодом Вища рада правосуддя заявила, що перевірить скарги на суддю Оксану Софілканич, яка розглядала справу й призначила умовний термін трьом підліткам. Опісля Закарпатська прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою скасувати вирок та ухвалити новий. Так, апеляційний суд повернув справу на новий розгляд.

Мобілізація підозрюваних

Нещодавно двоє підозрюваних закарпатців, яким виповнилось уже 18 років, намагалися мобілізуватися до ЗСУ через Обухівський ТЦК, що на Київщині. Адвокати, які представляють інтереси потерпілої дівчини, надали цьому інциденту публічного розголосу у соцмережах. “Такий крок викликає чимало запитань: навіщо їм їхати до іншого регіону? І чому обвинувачені вирішили мобілізуватися саме перед дебатами, тобто завершальною фазою процесу, після якої суд має оголосити свій вирок? Чи не є це спробою уникнути суду?” — йдеться в повідомленні юридичної компанії

На цю справу відреагувало Міноборони й повідомило, що підозрюваним відмовили у мобілізації. “Станом на зараз відомо, що підозрюваним у скоєнні цього тяжкого злочину було відмовлено у мобілізації до Збройних сил України. Попри їхні звернення до Обухівського ТЦК та СП для проходження військової служби за контрактом, їм було відмовлено через наявність інформації про їхню можливу причетність до кримінального правопорушення” — йдеться в повідомленні Міноборони.

Також Міноборони направило Головну інспекцію МОУ для детальної перевірки діяльності Обухівського ТЦК та СП. У разі виявлення ознак вчинення кримінального злочину, матеріали будуть передані до ДБР.

До слова, Обухівський РТЦК також фігурує у “Кагарлицькій справі”. Тоді обвинувачені у зґвалтуванні кагарлицькі поліцейські також вирішили мобілізуватися через зазначений територіальний центр комплектування саме перед оголошенням вироку.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності