Науковиця з Волині створила вишивку з бактерій

Українська науковиця Руслана Таранюк створила вишивку з бактерій

Її робота перемогла у Всеукраїнському конкурсі мікробіологів

Бактеріологиня Руслана Таранюк із Волині створила вишивку за допомогою бактерій на хромогенному середовищі. Її робота перемогла на конкурсі мікробіологів, де оцінили не лише науковий, але й креативний підхід до мікробіології. Про це 1 жовтня повідомило видання “Район медицини”.

Для створення своєї вишивки Руслана використала хромогенне середовище, яке дозволяє швидко ідентифікувати різні мікроорганізми. Руслана пояснила, що хромогенне середовище часто використовується в роботі для виявлення небезпечних бактерій, таких як Streptococcus agalactiae, що викликає серйозні захворювання у новонароджених. Ця техніка допомагає швидше діагностувати інфекції та вчасно призначати лікування.

“У мене виникла ідея на конкурс малюнку зробити вишивку бактеріями на хромогенному середовищі. Для цього необхідно враховувати, як і на якому хромогенному середовищі, яким кольором буде рости той чи інший мікроорганізм. Спочатку необхідно підготувати ескіз і за ескізом вже робиться малюнок. Ідея використати вишиванку – це і патріотичний посил, і можливість використати для творчості саме ті середовища, які ми застосовуємо в роботі. Хотілося продемонструвати, що навіть на такому вузькоспеціалізованому середовищі, як стрептококи групи В, можна зробити цікавий малюнок», – розповідає Руслана Таранюк.

Її роботу визнали найкращою на щорічному професійному конкурсі мікробіологів , і український виробник поживних середовищ для мікробіології нагородив її перемогою. Конкурс відбувся 17 вересня — у день, коли в 1683 році голландський науковець Антоні ван Левенгук вперше описав мікроорганізми.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності