• Головна
  • Україна
  • Мешканець Львівщини став учасником дослідження революційного препарату ВООЗ

Мешканець Львівщини став учасником дослідження революційного препарату ВООЗ

Каботегравір

Перші два пацієнти в Україні отримали інноваційний препарат для профілактики вірусу імунодефіциту людини

В Україні вперше застосували новий метод профілактики ВІЛ — ін’єкційний препарат тривалої дії каботегравір (CAB-LA). Цей препарат, рекомендований ВООЗ, забезпечує надійний захист від інфікування. Про це 19 серпня повідомили у Центрі громадського здоров'я. 

Схема застосування CAB-LA передбачає введення двох початкових доз препарату з інтервалом у чотири тижні, а потім підтримувальних ін’єкцій кожні 8 тижнів.

Подальша реалізація CAB-LA відбуватиметься у двох містах України: в Києві, в міській клінічній лікарні №5, та у Львові, на базі регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичного центру. Пілотне впровадження препарату відбувається у межах міжнародної співпраці за програмою PEPFAR та виробника ViiV Healthcare, організованого Центром громадського здоров’я МОЗ України у партнерстві з USAID, ВООЗ та іншими українськими та закордонними партнерами.

За програмою PEPFAR централізовано закупили 1350 флаконів CAB-LA і передали Центру громадського здоров’я. Тепер пацієнти зможуть обирати між регулярним пероральним прийманням препаратів та ін’єкційним варіантом пролонгованої дії. Каботегравір надається безоплатно людям, які мають високий ризик інфікування ВІЛ статевим шляхом.

Впровадження терапії CAB-LA — це важливий крок у розвитку системи доконтактної профілактики ВІЛ в Україні. В умовах війни та постійних переміщень населення CAB-LA як високоефективний та інноваційний препарат стане зручною альтернативою, забезпечуючи надійний захист для тих, хто цього потребує”, — заявив Рамін Бахрамбегі, керівник програми PEPFAR в Україні, радник з питань громадського здоров'я Бюро глобальної безпеки та дипломатії у сфері охорони здоров'я Державного департаменту США.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності