• Головна
  • Україна
  • З тимчасово окупованих Росією територій повернули ще 23 дитини

З тимчасово окупованих Росією територій повернули ще 23 дитини

23 дитини вдалося повернути з російської окупації

Дітей намагалися за гроші примусити вчитися в російських школах

В Україну за минулий тиждень вдалося евакуювати 23 дитини з тимчасово окупованих районів Херсонської, Запорізької та Луганської областей. Серед врятованих — троє дітей-сиріт. Про це у п’ятницю, 2 серпня, повідомив уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба.

Серед дітей, яких повернули, троє сиріт

Як йдеться в повідомленні, серед врятованих дітей 18-річний юнак з Енергодара, який бачив як росіяни били його батька, працівника Запорізької АЕС, і сам ледве уникнув примусової мобілізації. Крім нього, в Україну повернули 7-річну дівчинку, яку заставили цьогоріч піти до російської школи. Матір дитини “під страхом розправи вона переховувала дітей-сиріт в гуртожитку, щоб їх не викрали російські військові”.

Також врятували двох сестер-підліток, які пережили нічні обшуки та допити, а їхній будинок окупанти використовували як “живий щит”. “Окупанти виносили речі, які їм сподобалися, та погрожували, що заберуть дітей із сім’ї. Живучи в неволі, вони постійно боялися стати жертвами сексуального насильства,” — розповів Микола Кулеба. А 16-річного підлітка в російській окупації регулярно викликали на допити й затримували через відмову отримати російський паспорт.

Окупаційна влада намагалася заохотити дітей до навчання в російських школах, пропонуючи 10 тис. рублів. Водночас якість тамтешньої освіти різко знизилася через відмову багатьох вчителів співпрацювати з окупантами.

З початку повномасштабного вторгнення Save Ukraine вдалося повернути з окупації та території РФ 446 українських дітей.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності