Через спеку в Україні стрімко падають ціни на кавуни

В Україні стрімко падають ціни на кавуни

Серед причин здешевлення — збільшення пропозиції на ринку та засуха в південних регіонах України

В Україні стрімко знижуються ціни на місцеві кавуни. Лише за тиждень вони впали на 35% і сягнули мінімального показника за щонайменше три сезони. Серед основних причин здешевлення кавунів аналітики виділяють збільшення пропозиції на ринку через релокацію їхнього виробництва. Про це повідомила інформаційно аналітична платформа EastFruit у четвер, 18 липня.

Гуртові ціни на кавуни стартують від 5 грн/кг

Лише за тиждень гуртові ціни на кавуни в Україні впали на 35%. Якщо минулого тижня середня ціна становила 15 грн/кг (0,36 долара /кг), що вже було мінімальним показником за щонайменше три останні сезони, то зараз їх вже можна придбати за 5-14 грн/кг (0,12-0,34 долара /кг). Ціна залежить від якості, сорту та обсягу пропонованої партії.

Аналітики EastFruit та фермери, які вирощують кавуни, виділили основні причини різкого падіння цін цього сезону. Серед них релокація виробництва після окупації Росією значних територій Запоріжжя та Херсонщини. Зараз кавуни вирощують у центральних та навіть західних областях України. Це разом з надмірною спекою, яка значно прискорила дозрівання смугастих ягід, призвело до збільшення пропозиції на ринку та падіння цін.

Також до здешевлення кавунів доклалася аномальна засуха в південних регіонах України. Через неї фермери збирають врожай значно нижчої якості та змушені продавати його за нижчими цінами.

“Додаткове навантаження на ринок надають стабільні постачання кавунів в Україну з країн Центральної Азії, де ця продукція на сьогодні набагато доступніша і вирізняється вищими якісними показниками”, — зазначили аналітики EastFruit. При цьому, якщо ціни на кавуни в Україні продовжать падати, то за кілька тижнів зможуть сягнути показників країн Центральної Азії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності