• Головна
  • Україна
  • Зеленський у Брюсселі підписав безпекові угоди з Литвою, Естонією та Євросоюзом

Зеленський у Брюсселі підписав безпекові угоди з Литвою, Естонією та Євросоюзом

Підписання безпекових угод.

Угода вперше закріпила зобов’язання всіх 27 держав-членів надавати Україні широку підтримку попри будь-які інституційні зміни всередині

Президент України Володимир Зеленський у Брюсселі на засіданні Європейської ради підписав три безпекові угоди — з Литвою, Естонією і Євросоюзом. Відеотрансляція цієї події відбувалася у Telegram-каналі глави держави.

Під час поїздки до столиці Бельгії Зеленський також зустрівся з очільниками ЄС та держав-членів і провів двосторонні переговори. За словами президента України, угода “вперше закріпить зобов’язання всіх 27 держав-членів надавати Україні широку підтримку попри будь-які інституційні зміни всередині".

Документ, що має назву "Спільні безпекові зобов'язання між Європейським Союзом та Україною", суттєво відрізняється від двосторонніх безпекових угод України та держав-членів НАТО. Зокрема, угода з ЄС не містить жодних згадок про майбутнє членство України в Альянсу та про його підтримку, оскільки до ЄС входять як позаблокові держави (Австрія, Ірландія), так і Угорщина, що загалом утримується від підтримки України.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель натомість зазначив, що підписання безпекової угоди України та ЄС надсилає “меседж, що ми маємо намір підтримувати Україну так довго, скільки це знадобиться". За його словами, Євросоюз вирішив “націлитися на доходи від заморожених активів, ухваливши важливі рішення на рівні ЄС. Це означає, що в наступні тижні і місяці перше виділення коштів буде конкретним і ефективним”. Мішель також повідомив, що ЄС працює з партнерами з "Великої сімки", щоб надати Україні додаткові 50 млрд євро.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності