• Головна
  • Україна
  • Обмеження зняли: місцеві ради отримали право закуповувати все необхідне для ЗСУ

Обмеження зняли: місцеві ради отримали право закуповувати все необхідне для ЗСУ

Дрон

Десятки мільярдів гривень, які раніше органи місцевого самоврядування не мали права виділяти на Сили самооборони, тепер зможуть спрямовувати на закупівлю всього необхідного для Збройних сил України

Верховна Рада розблокувала мільярди гривень на Сили Оборони і дозволила закуповувати для ЗСУ все необхідне з коштів місцевих бюджетів. Законопроєкт №9559д ухвалили в другому читанні 303 голосами. Про це на своїй сторінці у Facebook написав народний депутат Роман Лозинський.

У повідомленні Романа Лозинського йдеться, що відтепер місцеві ради зможуть легально закуповувати дрони, аптечки, пікапи, запчастини до автомобілів, і все те, що можна придбати на запит від військових частин. Крім того, за погодженням із Міноборони, місцеві ради, наприклад, у прифронтових чи прикордонних зонах зможуть фінансувати створення фортифікацій та інших захисних споруд.

У коментарі LVIV.MEDIA Роман Лозинський зазначив, що значна частина громад, місцевих рад працювали для фронту не чекаючи на прийняття цього законопроєкту. Адже зараз діє принцип “На фронт або для фронту”. Проте за законом про місцеве самоврядування вони не мали таких прав та повноважень.

“Тому ми мали ситуації, коли приходили до органів місцевого самоврядування правоохоронні органи із запитаннями, чому вони перевищують свої повноваження. А ті, хто втретє перекладав бруківку казали: “Та ми за дрони. Ми готові були б їх купувати, але в нас немає таких повноважень Закон нам це прямо забороняє””, — зазначив Роман Лозинський.

Народний депутат зауважує, що цей закон вирішить одразу два важливі питання. “Перше — це десятки мільярдів коштів, які тепер всі органи місцевого самоврядування, що не поспішали виділяти на Сили місцевої самооборони, все-таки виділяти будуть. Адже громади, мешканці виступають з дуже чіткою позицією — “спочатку дрони, потім стадіони”. І друге — дуже важливе — це амністія, звільнення від відповідальності всіх тих, хто не чекав на закон, тих, хто з 24 лютого 2022 року підтримували військові частини та підрозділи. Підтримували, не зважаючи на те, що не мали таких прав і не діяли в межах закону. І зараз ми звільнили від відповідальності всі громади. які з перших днів повномасштабного вторгнення дуже правильно визначили пріоритети — не парки, не стадіони, не сквери, а дрони, пікапи, оптика, все те, що найбільш дефіцитне і необхідне нашим силам безпеки і оборони”, — сказав Роман Лозинський.

Нагадаємо, з початку року Львівська обласна військова адміністрація скерувала з обласного бюджету на потреби захисників майже 432 мільйони гривень.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності