• Головна
  • Україна
  • G7 дасть Україні 50 млрд доларів кредиту із заморожених російських активів

G7 дасть Україні 50 млрд доларів кредиту із заморожених російських активів

G7 дасть Україні 50 млрд доларів кредиту із заморожених російських активів
Фото: Freepik

Україна отримає кредит до кінця 2024 року

Лідери Групи семи (G7) домовилися до кінця року виділити Україні кредит у 50 мільярдів доларів під заставу прибутків від заморожених російських активів. Про це повідомляє французька газета Le Monde із посиланням на представника президента Франції Еммануеля Макрона.

Фінансова підтримка України

Згідно з повідомленням канцелярії французького президента, Україна отримає кредит до кінця 2024 року. "Існує домовленість. Як завжди в G7, лідери ухвалюють рішення, а технічні фахівці потім виконують свою роботу, щоб надати йому форму", – сказав представник Єлисейського палацу. Рішення, як очікується, буде офіційно схвалене на саміті "Групи семи" 13-14 червня, після чого країни повинні будуть визначити технічні аспекти його реалізації.

Підтримка США та міністрів фінансів G7

Раніше США висували пропозицію, щоб надати Україні кредит у 50 мільярдів доларів, а "гасити" його прибутками від активів РФ. Також у G7 розглянуть питання, що буде із російськими активами, якщо їх розморозять у випадку мирної угоди між Україною та Росією. Члени G7 мали низку зустрічей для обговорення саме цього фінансового питання і порушать його на рівні лідерів в італійській Апулії 13-15 червня. Там буде й президент України Володимир Зеленський.

Заморожені російські активи

З початку повномасштабного вторгнення в Україну за кордоном виявилися заблоковані активи Банку Росії на суму близько 260 млрд євро, понад дві третини з них заморожені в ЄС. Також бельгійська компанія Euroclear тримає близько 191 млрд євро, що належать російському Центробанку, яка у 2023 році заробила на них близько €4,4 млрд.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності