Українець намагався ввезти до Польщі 120 кг чорної ікри

Чорна ікра

Українець перевищив допустиму ному імпорту в 1 тис. разів

Майже 120 кг чорної ікри намагався ввезти українець до Польщі. Вантаж виявили польські митники та податківці у пункті пропуску “Рава-Руська — Гребенне”. Українець намагався ввезти у Польщу ікру сибірського осетра, який є під загрозою зникнення. Про це 4 червня повідомили на сторінці Палати податкової адміністрації в Любліні.

Працівники митниці оглянули автомобіль, на якому мешканець України прямував до Польщі. Там було майже 300 металевих банок з ікрою, загальною вагою 117,5 кг. І хоч українець повідомив про товар на митному контролі та хотів його розмитнити, але виявилося, що у нього немає дозволів на законне перевезення ікри через кордон.

До слова, ікра сибірського осетра перебуває під загрозою зникнення у своєму природному середовищі, тому є під охороною відповідно до положень Вашингтонської конвенції CITEС. Перевезення зразків рослин і тварин CITEС через кордон без відповідних дозволів заборонено.

Орієнтовна вартість ікри, яку перевозив українець, на польському ринку може перевищувати 200 тис. злотих (понад 2 млн грн). Незаконна торгівля видами тварин і рослин, які зникають, у Польщі карається позбавленням волі від 3 місяців до 5 років.

Правила дозволяють ввозити до Європейського Союзу, без документів CITEС, до 125 грамів ікри осетрових риб. Однак можливість скористатися цією пільгою пов’язана з певними вимогами: ікра має бути з легальної ферми, а упаковка з ікрою має бути маркована спеціальними стрічками. Українець перевищив норму імпорту майже в 1000 разів.

Нагадаємо, у серпні 2023 року на пункті пропуску “Рава-Руська” завадили спробі незаконного перевезення через українсько-польський кордон 700 кг червоної ікри.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності