• Головна
  • Україна
  • Уряд схвалив проєкт закону про збільшення акцизу на алкоголь та пальне

Уряд схвалив проєкт закону про збільшення акцизу на алкоголь та пальне

Збільшення акцизу на алкоголь і паливо: уряд схвалив проєкт закону
Фото: Freepik

Для напоїв з вмістом спирту до 22% (вина та зброджені напої) акцизний податок зросте майже на 4 грн

Уряд схвалив проект закону, у якому йдеться про збільшення ставки акцизного податку на алкоголь. Крім того, зросте акцизний податок і на бензин, дизельне паливо та скраплений газ. Про це повідомив у п’ятницю, 10 травня, представник Кабміну ВРУ Тарас Мельничук.

Зростання акцизу планують на:

  • Проміжні продукти: вина та інші зброджені напої з міцністю від 1,2% до 22% етилового спирту (наприклад, ігристі вина, сидр). Акциз на них зросте з 8,42 грн/л до 12,23 грн/л.
  • Пальне: бензин — акцизний податок зросте до 359 євро за 1000 л, тоді як зараз 215,5 євро, дизель — 330 євро за 1000 л, тоді як зараз 139,5 євро та скраплений газ — 277 євро за 1000 літрів, тоді як зараз 70 євро. Ставки акцизного податку на пальне пропонують збільшувати щорічно протягом 4 наступних років, аби досягнути мінімального рівня ЄС у 2028 році.

До слова, законопроєкт “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку” має на меті наблизити українські акцизи до рівня Європейського Союзу. Це робиться згідно з Угодою про асоціацію та має на меті, зокрема, зменшити обсяги тіньового ринку та стимулювати легальний продаж товарів.

Нагадаємо, нещодавно кабінет міністрів ухвалив законопроєкт, яким запропонував поетапне підвищення акцизів на всі види пального. Зростання розміру їхніх ставок розтягнуте в часі і відбуватиметься у п’ять етапів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності