Telegram заблокував чат-бот української розвідки

Блокування у Telegram

У розвідці переконують, що особисті дані користувачів перебувають у безпеці

У понеділок, 29 квітня, керівництво месенджера Telegram безпідставно заблокувало низку офіційних українських ботів, які допомагали протидіяти російській агресії, зокрема "Головний бот розвідки". Про це повідомили у Головному управлінні розвідки МО України.

Під блокування також потрапив офіційний бот Легіону "Свобода Росії", а також чат-боти інших українських військових підрозділів та державних структур. Причини такого кроку Telegram поки не повідомляються.

“Це відбулось всупереч правилам та публічним заявам, які керівництво Telegram публічно декларувало. Попри блокування нашого боту — ваші персональні дані в безпеці” — наголосили в ГУР.

У розвідці попередили про можливість появи шахрайських ботів-клонів з подібними назвами від російських спецслужб. Тому громадянам радять користуватись виключно офіційними каналами, зокрема офіційною поштою, номерами у Signal та WhatsApp.

Оновлено: У центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомили, що офіційні українські боти, що допомагали у боротьбі з агресією рф, відновили роботу. Йдеться про боти Головного управління розвідки та Служби безпеки, а також про бот Мінцифри «єВорог».

Головний бот розвідки

Головний бот розвідки — це офіційний канал зв’язку жителів тимчасово окупованих територій України з Головним управління розвідки МО України. Через нього можна було передавати ГУР корисну для Сил оборони України інформацію:

  • Розташування штабів, скупчення техніки, засобів РЕБ чи ППО, переміщення військ окупантів;
  • дислокацію вищого військового керівництва російських окупаційних військ;
  • діяльність спецслужб, приватних воєнних компаній та інших заборонених організацій;
  • військово-технічні дослідження та розробки;

На блокування чат-ботів вже відреагував голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. Він вважає, що такі дії пов’язані з тим, що Україна знайшла спосіб блокувати в Telegram російську пропаганду. Відповідно, на думку Юрчишина, ФСБ змусила власника месенджера вжити заходів у відповідь.

«Українській владі, зокрема і через залучення платформи Apple, вдалося знайти рішення щодо блокування російської пропаганди в ТГ. Звісно, це не сподобалося ФСБ і вони нагнули [Павла] Дурова заблокувати те, що пов'язане з Україною. Перш за все з військовими діями. Логічно очікуючи, що частина суспільства сприйме це не як атаку з боку російських спецслужб, а за принципом “не варто було критикувати [Telegram]”. Дуже легко прораховується», — наголосив Юрчишин.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності