• Головна
  • Україна
  • Україна передала Катару перелік 561 незаконно вивезеної до Росії дитини

Україна передала Катару перелік 561 незаконно вивезеної до Росії дитини

Дмитро Лубінець в Катарі

Катар бере участь у перемовинах з Росією щодо повернення цивільних громадян, незаконно затриманих Росією

Україна передала Катару список з іменами 561 незаконно вивезеної окупантами до Росії дитини. Цей список вже опрацьовує російська сторона. Про це 25 квітня за підсумками дводенних перемовин у Катарі, повідомив Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець.

“За два дні маємо низку результатів перемовин у Катарі. Також вкотре спростую пропаганду РФ: перемовини ми ведемо за посередництва Катару, прямих переговорів України з Росією – не було”, – повідомив Лубінець.

Коментуючи результати перемовин у Катарі, Лубінець зазначив, що зараз очікує на повернення групи українських дітей додому. “Наразі не розголошуємо деталі, адже наша позиція така: коли діти в Україні – тоді ми публічно повідомляємо про їхнє повернення” — зауважив Лубінець.

Також на перемовинах йшлося про повернення так званих “статусних” дітей: сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. “Ми наголосили, що юридично між біологічними батьками й офіційними всиновлювачами чи піклувальниками немає різниці. Тому РФ зобов'язана повертати дітей, незалежно від їхнього статусу”, – пояснив омбудсман.

Він також додав, що Катар погодився прийняти перший список дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування і пропрацьовувати питання щодо їхнього повернення в Україну. Таких дітей може бути понад 3600. Крім того, Лубінець повідомив, що Катар погодився брати участь у перемовинах з РФ щодо повернення цивільних громадян, які були незаконно затримані Росією.

Нагадаємо, 19 квітня Україна повернула шістьох дітей з тимчасово окупованих територій Запорізької та Херсонської областей. Четверо з дітей, котрих повернули — сироти.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності