• Головна
  • Україна
  • Зеленський вшанував пам'ять загиблих захисників та нагородив живих

Зеленський вшанував пам'ять загиблих захисників та нагородив живих

Володимир Зеленський вручив ордени “Золота Зірка” військовим

На церемонії згадали заслуги військових у звільненні та захисті територій України, а також порятунку побратимів та знищенні окупантів

Володимир Зеленський вручив ордени “Золота Зірка” військовим, яким надали звання Героя України, та родинам загиблих Героїв. А також вручив захисникам відзнаки “Хрест бойових заслуг”. Про це 22 квітня повідомили на сторінці Президента України.

“Сьогодні ми відзначаємо найвищими нагородами нашої держави, найвищими бойовими відзнаками людей, які є джерелом хоробрості, які звільняли нашу землю, відбивали українські позиції, рятували своїх побратимів та знищували окупанта. Ми відзначаємо людей, які гідні всеукраїнської вдячності”, – сказав на врученні Володимир Зеленський.

Президент вручив ордени “Золота Зірка” рідним загиблих Героїв

Найвищої державної нагороди удостоєні:

  • Старший лейтенант Фарес Недаль Аль Шамі

Підрозділ, який він очолював, проводив ударно-штурмові дії зі звільнення Бучі та Гостомеля. Старший лейтенант особисто знищив три БМД російських загарбників. Виконував бойові завдання з деблокування Харкова. 12 травня 2022 року під час нападу ДРГ загинув у бою.

  • Молодший сержант Дмитро Гранчар

Прикривав підрозділи на Запоріжжі, брав участь у боях на Миколаївщині та в штурмових діях на Херсонщині. 7 жовтня 2022 року екіпаж його танка потрапив у засідку ворога та вступив у бій. Їм вдалося знищити БТР та БМП, але внаслідок влучання боєприпасу командир танка Дмитро Гранчар загинув.

  • Молодший сержант Назар Небожинський

30 березня 2022 року під час штурмових дій на Чернігівщині потрапив у ворожу засідку трьох броньованих машин піхоти. Назар Небожинський прикривав своєю бойовою машиною піхотні підрозділи та знищив усі три російські БМП разом з екіпажами. Завдяки цьому молодший сержант урятував увесь особовий склад, однак сам загинув від останнього пострілу.

  • Старший сержант Іван Павлишин

На війні з 2014 року. Виконуючи бойове завдання на околицях Бахмута, знищив спостережний пост російських окупантів, дав змогу піхоті зайняти позиції ворога. Але під час артобстрілу з боку російських окупантів загинув.

  • Старший лейтенант Руслан Прус

У травні минулого року пішов на бойове завдання замість свого побратима, який за станом здоров’я не міг цього зробити. Під час бою в районі Бахмута внаслідок обстрілу зазнав несумісних із життям травм і загинув.

  • Лейтенант медичної служби Владислав Титаренко

Надавав допомогу пораненим військовим і завдяки цьому врятував сотні життів. 5 серпня минулого року російські окупанти завдали авіаційного удару по передовій хірургічній групі. Владислав Титаренко загинув на бойовому посту, надаючи допомогу пораненим. 

  • Молодший лейтенант Олег Фадєєнко

Торік 1 липня під час штурмових дій на околицях Кліщіївки його підрозділ підірвав склад боєприпасів і знищив 17 окупантів. Однак у процесі відходу після виконання бойового завдання група потрапила під обстріл. Олег Фадєєнко зазнав поранення, несумісного з життям.

Ордени “Золота Зірка” також отримали:

  • Молодший сержант Дмитро Куценко

Особисто знищив танк і БМП ворога разом з екіпажами. У березні минулого року під час обстрілу з боку російських окупантів КСП механізованої роти в Бахмуті на Дмитра Куценка впало пʼять поверхів зруйнованого будинку, двома плитами йому притиснуло обидві ноги.

  • Майор Владислав Куцько

Керував підрозділами, які утримували підступи до дороги Бахмут – Часів Яр, тримали оборону на Луганщині. Спланував операцію зі знищення великого складу з боєприпасами. Детонація ліквідувала 53 російських окупантів.

  • Майор Сергій Хомініч

Під його командуванням звільнили села на Херсонщині та низку населених пунктів Донеччини. Брав участь у форсуванні Дніпра поблизу села Кринки, де вдалося створити плацдарм на лівому березі річки та взяти під повний контроль острови поблизу.

Десятьох українських захисників Президент відзначив нагородою «Хрест бойових заслуг»:

  • Старший лейтенант Богдан Бинюк

Проводив розвідку в тилу російських загарбників, спланував і здійснив штурмові й наступальні дії на Донеччині. У листопаді торік під час бою знищив чотирьох окупантів та ще вісьмох взяв у полон.

  • Сержант Владислав Борщук

У березні 2022-го зазнав поранення, однак після лікування повернувся на передову, де неодноразово відбивав російські штурми на Донеччині.

  • Майор Руслан Габінет

У січні минулого року його підрозділ не допустив прориву ворога на шляху до Бахмута, який потім отримав назву “Дорога життя”.

  • Старший солдат Дмитро Довган

Допомагав евакуювати побратимів під щільним мінометно-танковим обстрілом і сам дістав поранення в січні цього року.

  • Майор Віталій Кирпич

У 2022-му його підрозділ своєчасно виявив декілька російських повітряних цілей. Це дало змогу знищити ракету “Іскандер-К” та дві ракети типу Х-101.

  • Матрос Артем Кузьмич

Брав участь у штурмі позицій російських окупантів на Херсонщині, але в січні 2024 року зазнав поранення.

  • Полковник Держприкордонслужби Ігор Мартинюк

На військовій службі з 1987 року, на війні – з 2014-го. У лютому 2022 року брав участь у відбитті нападу російської армії на Київщині.

  • Молодший сержант Едуард Рошка

На передовій із початку повномасштабного вторгнення. У складі екіпажу танка вдало проводить операції зі знищення позицій ворога.

  • Капітан Євгеній Скорина

Брав участь в обороні Київщини, Харківщини, Донеччини та Луганщини. Завдяки його діям під час боїв вдалося захопити значну кількість танкових та артилерійських боєприпасів.

  • Підполковник Володимир Соснін

Підрозділ під його керівництвом провів кілька успішних операцій на Харківщині та Луганщині, знищив велику кількість окупантів, ворожу техніку й закріпився на вигідних позиціях.

Нагадаємо, двадцятьох воїнів зі Львівщини посмертно нагородили за захист України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності