• Головна
  • Україна
  • Під час підпалу сухої трави на Буковині живцем згорів чоловік

Під час підпалу сухої трави на Буковині живцем згорів чоловік

Пожежа сухої трави, фото ілюстративне

Чоловік спалював сухостій на своєму городі

В Чернівецькій області унаслідок підпалу сухої трави загинув чоловік. Це вже щонайменше другий подібний випадок в Україні за тиждень.

За інформацією ДСНС, інцидент стався в селі Великий Кучурів, що у Чернівецькому районі. Він спалював сухостій на своїй присадибній ділянці. Через пориви вітру вогонь перекинувся на більшу площу та одяг чоловіка.

Тіло жителя Великого Кучурова без ознак життя виявили родичі. Пожежників на місце події не викликали.

Це вже другий подібний випадок за тиждень. Перший стався на Харківщині 1 квітня, тоді загинула жінка. Вона прибирала суху рослинність та спалювала її. Ймовірно, їй стало зле, вона знепритомніла і впала у вогонь.

Спалювання сухостою — злочин. Як він карається?

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за самовільне спалювання рослинних решток на громадян накладається штраф у сумі від 3060 до 6120 грн, а на посадових осіб — від 15300 до 21420 грн. За підпал трави природно-заповідного фонду штраф для громадян складає від 6120 до 12240 грн, а для посадовців — від 21420 до 30600 грн.

Згідно зі статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення вимог пожежної безпеки в лісах загрожує штрафом від 1530 до 4590 грн для громадян і від 4590 до 15300 грн — для посадовців. За знищення або пошкодження лісу вогнем для громадян передбачено штраф у сумі від 4590 до 15300 грн, для посадових осіб — від 10710 до 30600 грн.

Згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України, знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення караються штрафом від 5400 до 9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Чому люди спалюють суху траву

Існують різні версії того, чому люди спалюють сухостій. Одна з версій — це міф про те, що таким чином поліпшується врожайність. Але прихильники цієї версії не думають про те, що продукти горіння суттєво забруднюють атмосферу. Є й інша версія: щоб не косити суху траву, її просто спалюють, економлячи, таким чином, час і сили.

Водночас екологи радять не палити траву, особливо на ділянках, які не призначені для сільського господарства. Зокрема, старі рослини можуть стати добривом для молодої трави. Крім того, стерню можна перетворити на органічне добриво за допомогою спеціальних аграрних технік.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності