• Головна
  • Україна
  • Німецькі компанії допомагають Росії забудовувати окупований Маріуполь

Німецькі компанії допомагають Росії забудовувати окупований Маріуполь

Журналісти розповіли, як німці допомагають росіянам відбудовувати окупований Маріуполь

Німецькі компанії допомагають Росії вікнами, будівельною технікою та штукатуркою

Журналісти знайшли низку доказів того, що німецькі компанії відіграють важливу роль у будівництві в окупованому росіянами Маріуполі, який самі ж росіяни і зруйнували під час тривалих важких боїв. Зокрема, логотипи німецьких виробників можна знайти на будівельній техніці, вікнах та гіпсових пакетах. Відповідне розслідування провели журналісти політичного журналу ARD Monitor, пише Tagesschau.

Як йдеться в розслідуванні, німецькі компанії допомагають росіянам будівельною технікою та вікнами, на яких помітні логотипи кількох німецьких виробників. Зокрема, на гіпсових пакетах помітна назва Knauf — німецького родинного підприємства з провінції Франконія. Воно є світовим лідером у виробництві штукатурки. Підприємство тривалий час веде бізнес у Росії, де має дочірню компанію. Крім того, Керівник Knauf Ніколаус Кнауф понад 20 років був почесним консулом Росії. Він зберіг цю посаду навіть після анексії Криму, а у 2018 році назвав подальші санкції проти Росії «жахливими».

У Knauf кажуть, що в її російській структурі продовжують працювати 4000 людей, а продажі там мільярдні. У загальній заяві щодо російського бізнесу Knauf повідомив журналістам, що засуджує російську агресію проти України та дотримується всіх санкцій ЄС проти РФ. Дочірня компанія німецької структури у Росії виготовляє продукцію винятково для російського ринку. Однак компанія залишила без відповіді великий список запитань, який їй надіслали журналісти. Також компанія працює з міністерством оборони Росії: офіційний дилер Knauf публічно афішував, що на замовлення міноборони РФ збудував житловий будинок з будматеріалів компанії.

Knauf  — не єдина німецька компанія, яка допомагає росіянам. На зображеннях і відео, які проаналізували журналісти, на численних будівельних майданчиках помітні бетонні блоки в зеленій пакувальній плівці. На ній міститься логотип німецької компанії з Мюнстерланду в Північному Рейні-Вестфалії — WKB Systems GmbH. Компанія обладнує, зокрема, заводи з виробництва бетонних блоків.

Основним акціонером компанії WKB Systems GmbH є російський олігарх Віктор Бударін. Він використовував свою німецьку компанію як постачальника для будівельної галузі Росії. У розпорядженні журналістів є митні дані, які свідчать: WKB Systems GmbH кілька років постачала цілі системи для заводів з виробництва таких газобетонних блоків російській компанії Бударіна — мабуть, саме тій компанії, продукцією якої Росія намагається зміцнити свою владу в Маріуполі. Водночас попри те, що під європейські санкції потрапила низка олігархів, Бударіна серед них немає. У WKB Systems GmbH не відповіли на запитання журналістів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності