• Головна
  • Україна
  • Міжнародний Реєстр збитків від війни з РФ розпочав прийом заяв через “Дію”

Міжнародний Реєстр збитків від війни з РФ розпочав прийом заяв через “Дію”

Мобільний застосунок "Дія"

Поки можна подати заяву лише про знищену або пошкоджену росіянами нерухомість

У місті Гаага в Нідерландах запустили міжнародний Реєстр збитків та почали приймати заяви від постраждалих від збройної агресії Росії. Українці можуть подати заяву до Реєстру через нову функцію у “Дії”, про це 2 квітня повідомили у Єдиному порталі державних послуг “Дія”.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, за першу годину функціонування міжнародного Реєстру збитків від агресії Російської Федерації заявки на компенсацію подали вже 18 українців. “Всього за годину після запуску сьогодні Реєстр уже отримав заявки на компенсацію від перших 18 українців”, — зазначив глава МЗС. Він також оприлюднив свою фотографію з офісу Реєстру в Гаазі разом із заступницею керівника Офісу президента Іриною Мудрою, яка, за словами Кулеби, багато зробила для відкриття Реєстру.

Українці, які захочуть подати заяву до міжнародного Реєстру збитків, можуть зробити це через систему “Дія”. На першому етапі через застосунок можна подати заяви лише про знищену або пошкоджену нерухомість: приватний будинок, квартиру, дачний чи садовий будинок або інше житлове приміщення.

Як подати заявку

Щоб скористатися сервісом потрібно:

  • Оновити “Дію”;
  • На першому етапі подавати через застосунок заяви про знищену або пошкоджену нерухомість: приватний будинок, квартиру, дачний чи садовий будинок або інше житлове приміщення;
  • Для подання заяви треба бути власником майна та мати Акт про обстеження від місцевої влади, це важливо.

“Подання заяв через Дію до міжнародного Реєстру збитків — новий важливий крок для майбутніх репарацій. Облік заяв про шкоду та втрати від російської агресії дасть можливість майбутній комісії розглянути їх і присудити компенсації до виплати. Це перший кейс міжнародного обміну даними, для якого використовують Дію”, — повідомили у “Дії”.

Пізніше з’явиться можливість задокументувати в міжнародному Реєстрі збитків вимушене переміщення, шкоду життю, здоровʼю, тортури та сексуальне насильство. Згодом скарги зможуть подавати бізнес і держава.

Реєстр збитків завданих агресією Росії проти України – це перша складова глобального компенсаційного механізму, розробку якого ініціювало Міністерство юстиції України у травні 2022 року разом із міжнародними партнерами. Передбачається, що компенсаційний механізм включатиме Реєстр збитків, та в майбутньому —комісію з розгляду заяв та відповідний фонд.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності