• Головна
  • Україна
  • Грузія вимагає від України видати їй радника Генпрокуратури та українського розвідника

Грузія вимагає від України видати їй радника Генпрокуратури та українського розвідника

Прапор Грузії. Фото unsplash

Йдеться про радника Генпрокурора України Зураба Адеішвілі та заступника голови Служби контррозвідки України Георгія Лорткіпанідзе. У Грузії вони є злочинцями.

Уряд Грузії висловив своє занепокоєння щодо перебування на високих посадах в Україні двох членів уряду Міхеїла Саакашвілі. Йдеться про радника Генпрокурора України Зураба Адеішвілі та заступника голови Служби контррозвідки України Георгія Лорткіпанідзе. У Грузії вони є злочинцями, тож уряд країни закликав Україну видати їх, повідомляє 11 березня “Грузия online”.

Чому Грузія вимагає видачі

Згідно із заявою уряду Грузії, її громадяни, які перебувають у розшуку або засуджені за різні злочини, обіймають в Україні високі посади.

"…особливе занепокоєння викликає перебування Зураба Адеішвілі на посаді радника Генерального прокурора України, а також перебування на посаді заступника голови Служби контррозвідки України Георгія Лорткіпанідзе. Нагадаємо, що зазначені особи очолювали авторитарний режим попередньої влади Грузії, жертвами якого стали життя, здоров'я і благополуччя багатьох людей", - зазначили в уряді Грузії, назвавши дії України "спрямованими на штучне віддалення двох дружніх країн і народів один від одного".

"На тлі візиту Зураба Адеішвілі у складі офіційної делегації України до ЄС і Федеративної Республіки Німеччина, ми хотіли б висловити нашу глибоку стурбованість і занепокоєння у зв'язку зі ставленням української влади до дружньої Україні країни - Грузії та грузинського народу", - йдеться у повідомленні.

“Низка рішень української влади викликає жаль і глибоку стурбованість”

У повідомленні також наголосили, що Грузія впродовж останніх двох років підтримувала Україну у боротьбі з російською агресією, надавала гуманітарну допомогу та висловлювала солідарність: “Протягом останніх двох років Грузія непохитно висловлювала свою солідарність із Українською державою та українським народом та засуджувала військову агресію Росії. Грузія офіційно приєдналася до більш ніж 600 рішень, розроблених на міжнародних платформах, які забезпечили підтримку суверенітету та територіальної цілісності України та засудження військової агресії Росії. Крім того, Грузія надає велику гуманітарну допомогу дружньому українському народу”.

Також в уряді Грузії нагадали, що влада України “під незрозумілим приводом не введення санкцій та не відправлення бійців-добровольців до України 1 березня 2022 року відкликала надзвичайного та повноважного посла України в Грузії”

3 липня 2023 року українська влада “під хибним приводом перебування Михайла Саакашвілі у передсмертному стані видворила посла Грузії в Україні”. А посол Грузії, згідно з повідомленням, “був одним із тих іноземних дипломатів, які залишалися в Києві з початку війни й не залишали Україну ні на один день”, А також влада України “виступила з низкою заяв про Михайла Саакашвілі, в яких нібито вказано політичний мотив його ув'язнення, зокрема заяву про те, що “Росія вбивала Михайла Саакашвілі руками грузинської влади””.

"На цьому тлі низка рішень української влади викликає жаль і глибоку стурбованість, які прямо суперечать традиційній дружбі, що встановилася між двома країнами та народами", - йдеться у заяві. У заяві наголошують, що насамперед Україні "важливо і необхідно передати Грузії злочинців, які зараз обіймають високі пости в українській владі".

"Ми глибоко віримо, що які б рішення не ухвалювали політики, ніщо не похитне історичну дружбу між нашими країнами та народами",- йдеться в заяві уряду Грузії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності