Дрони ГУР потопили російський військовий катер у Криму

Дрони ГУР потопили російський військовий катер у Криму

Корабель «Сергій Котов» зазнав другої атаки за пів року

В окупованому росіянами Криму у ніч на вівторок, 5 березня, зазнав атаки патрульний катер Чорноморського флоту РФ «Сергій Котов». На тлі атаки окупанти на тривалий час перекрили Кримський (Керченський) міст.

Корабель «Сергій Котов» потрапив під удар морського дрона в районі тимчасово окупованої Керчі. Знищення корабля підтвердило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«У ніч з 4 на 5 березня 2024 року спецпідрозділ ГУР МО України “Group 13” атакував патрульний корабель Чорноморського флоту РФ “Сєрґєй Котов”. Місія відбулась у співпраці з Військово-Морськими Силами ЗСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України. Внаслідок удару морськими дронами Magura V5 російський корабель проєкту 22160 “Сєрґєй Котов” зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів. Вогневе ураження “Котова” відбулось у територіальних водах України, неподалік Керченської протоки», — сказано в повідомленні.

Перед цим кілька російських пропагандистів підтвердили знищення корабля, заявивши, що його атакували надводними дронами. До слова, вартість потопленого катера — близько 65 млн доларів.

Згодом ГУР опублікувало відео знищення катера.

Представник ГУР Андрій Юсов в ефірі «Радіо Свобода» повідомив, що корабель «точно знищений». За його словами, серед екіпажу є загиблі та поранені, однак частина екіпажу змогла евакуюватись.

Ця ціль вже потрапляла під удар у вересні 2023 року, тоді корабель було серйозно пошкоджено та відправлено на ремонт.

«Сергій Котов» — третій серійний (четвертий за рахунком) патрульний корабель (корвет) проєкту 22160. Корабель спустили на воду на верфі «Затока» у січні 2021 року, він став у стрій у липні 2022 року. Мав на озброєнні 76-мм артилерійську установку АК-176МА, багатоканальний зенітний ракетний комплекс «Штиль-1», зенітний ракетний комплекс ближньої дії 3М-47 «Гибка», два малогабаритні дистанційно-керовані протидиверсійні гранатометні комплекси. Можливе базування вертольота Ка-27ПС.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності