• Головна
  • Україна
  • Нацагентство якості вищої освіти підтвердило плагіат у дисертації Шкарлета

Нацагентство якості вищої освіти підтвердило плагіат у дисертації Шкарлета

Сергій Шкарлет може втратити науковий ступінь доктора економічних наук, фото «Суспільного»

Тепер агентство проситиме Міносвіти позбавити колишнього міністра наукового ступеня доктора економічних наук

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) остаточно вирішило, що у дисертації ексміністра освіти Сергія Шкарлета є плагіат. Також агентство звернулося до Міністерства освіти з поданням про позбавлення Шкарлета наукового ступеня доктора економічних наук.

Про рішення НАЗЯВО у вівторок, 27 лютого, повідомив колишній доцент Сумського державного університету Олег Смірнов у коментарі «Українській правді».. Він також опублікував відеозапис засідання агентства.

«Попри всі намагання звинуваченої особи відтягнути цю справу, НАЗЯВО одноголосно проголосувало за те, що в докторській дисертації Сергія Шкарлета є плагіат», — сказав Смірнов.

Сьогодні ще відбудеться засідання в шостому апеляційному адміністративному суді щодо заборони Нацагентству розглядати справу Шкарлета. Однак аналогічне засідання вже відбувалось після голосування НАЗЯВО. Спочатку фахівці Нацагентства погодились, що у дисертації є плагіат, а потім суд «заборонив» їм розглядати це питання. Зрештою, суд скасував власне рішення.

Раніше, у грудні 2023 року, Комітет з питань етики НАЗЯВО підтвердив наявність плагіату в дисертації Шкарлета. У лютому ексміністр поскаржився на цей комітет.

Про ймовірну академічну недоброчесність Шкарлета заговорили ще у 2020 році. Комітет НАЗЯВО виявив плагіат у чотирьох його роботах, але у квітні 2021 року суд постановив, що факт плагіату шукали незаконно. Потім до НАЗЯВО знову надійшла скарга щодо ймовірного плагіату в науковій роботі Шкарлета. За словами Олега Смірнова, дисертація Шкарлета за 2008 рік на 24% складається з плагіату російського першоджерела.

Також під час нещодавнього аналізу роботи фахівці знайшли 6 джерел, з якими є великі текстові збіги без посилань та перефразувань. Дисертація також містить «списані» формули, таблиці, рисунки і схеми.

Сергій Шкарлет був міністром освіти з 17 грудня 2020 року до 20 березня 2023 року. Перед цим, з 25 червня до 17 грудня 2020 року, він перебував у статусі виконувача обов’язків міністра освіти. Проти призначення Шкарлета на цю посаду активно виступала громадськість.

У березні 2023 року стало відомо, що Шкарлет йде у відставку. А вже у травні він став першим проректором Чернігівської політехніки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності