• Головна
  • Україна
  • Патріарх Філарет анулював нагороду ЛГБТ-військовому з Рівненщини

Патріарх Філарет анулював нагороду ЛГБТ-військовому з Рівненщини

Патріарх Філарет анулював нагороду ЛГБТ-військовому з Рівненщини

Нагороду у церкві анулювали після того, як дізналися про орієнтацію військовослужбовця

Українська Православна Церква Київського Патріархату анулювала нагороду, якою раніше відзначила військовослужбовця Віктора Пилипенка, після того, як дізналися, що військовий належить до спільноти ЛГБТ+. Пресслужба Київської патріархії наголосила, що у церкві все ще не підтримують представників ЛГБТ+ спільноти.

8 лютого Патріарх Філарет відзначив медалями за «Жертовність і любов до України» військових медичного пункту 1-го механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Збройних Сил України. Серед нагороджених був і Віктор Пилипенко — відкритий гей та активіст, який бореться за права ЛГБТ+ людей. Після отримання нагороди Віктор Пилипенко подякував патріархові через допис на своїй сторінці у Facebook.

“Друзі, я щиро радий, що виходячи з того, що патріарх Філарет зробив такий крок і подякував мені, відкритому гею та активісту правозахисту за захист — вручив мені медаль зі своїм підписом та печаттю. Щиро радий такій кардинальній зміні позиції“, — написав військовий.

Через два тижні, 25 лютого, пресслужба УПЦ КП назвала допис військового “відвертою брехнею та маніпуляцією”, оскільки на момент вручення нагород Патріарх Філарет не знав про орієнтацію військовослужбовця, та відкликали медаль.

“Ми дякуємо воїну Віктору Пилипенку за його військові заслуги, але не розділяємо його гріховних уподобань і агітацію ЛГБТ. Повідомляємо, що зважаючи на відкриту пропаганду гріховної ідеології та заперечення існування Бога, вважати церковну нагороду Віктору Пилипенку від 08.02.2024 р. анульованою”, — написала пресслужба Київської патріархії.

Крім того, у пресслужбі наголосили, що Українська Православна Церква Київського Патріархату все ще не підтримує представників ЛГБТ+ спільноти та вважає їхній спосіб життя гріховним та протиприродним, а також засуджує рух за узаконення одностатевих шлюбів.

У відповідь Віктор Пилипенко зазначив, що визнає нагороди лише від Народу України, якому давав Присягу. “Я написав слова вдячності Філарету, наївно уявляючи собі, що він свідомо мене нагородив і показав своїм колегам християнський, безперечно, благородний жест-дороговказ до примирення та взаємної поваги до геїв, атеїстів, людей інших вірувань. Але все виявилося прозаїчнішим — Філарет просто жменями засівав свої нагороди як піар-акцію своєї конфесії“, — написав військовий.

Після цього коментаря люди, які отримували медаль за «Жертовність і любов до України» від Української Православної Церкви Київського Патріархату почали публікувати у соцмережах дописи, де відмовлялися від своїх нагород, висловлювали свою підтримку Вікторові Пилипенку й іншим ЛГБТ+ військовим, та критикували УПЦ КП за їхню позицію.

Нагадаємо, Віктор Пилипенко — це український військовий, учасник революції Гідності, а також очільник ГО “Українські ЛГБТ-військові за рівні права”. У жовтні він підтримав флешмоб та виклав на своїй сторінці у Facebook відео, на якому цілувався зі своїм партнером біля церкви Святого Андрія у Львові. До цього церква засудила співаків Христину Соловій та Сергія Жадана за те, що ті зняли в церкві кліп, в якому цілувалися дві дівчини.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності