В Україні за рік різко зросла кількість лудоманів

Більшість лудоманів ввели проти себе самообмеження добровільно, фото ілюстративне

Реєстр лудоманів за рік збільшився у вісім разів

В Україні зафіксували суттєве зростання кількості лудоманів — людей, залежних від азартних ігор. Попри те, що реєстр лудоманів діє вже три роки, 87% залежних від азартних ігор потрапили до нього лише торік, 99% з них зробили це за власним бажанням, повідомляє аналітична платформа «Опендатабот».

Загалом від початку роботи реєстру до нього було включено 3871 лудомана, 87% з цієї кількості потрапили туди у 2023 році. Однак станом на початок 2024 року у ньому перебували 3,7 тисячі людей. Частину лудоманів з реєстру виключили через закінчення терміну дії запроваджених проти них обмежень.

Як пише «Опендатабот», за останні два роки з Реєстру було виключено 171 людину у зв’язку із закінченням строку обмежень. З них 60 осіб були виключені у 2022 році, а ще 111 — торік.

99% осіб потрапили до Реєстру за власною заявою про самообмеження. Лише 1% осіб були включені до реєстру за рішенням Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей. Водночас за рішенням суду жоден лудоман до Реєстру не потрапив.

Наразі в Реєстрі лудоманів українці можуть опинитися у трьох випадках:

  • самостійно, подавши заяву на самообмеження;
  • за рішенням КРАІЛ на підставі заяви про обмеження від родичів;
  • за рішенням суду.

Таким чином, в Україні немає чіткої статистики щодо реальної кількості громадян з ігровою залежністю, а цифри з відповідного реєстру не відображають повної картини, резюмували аналітики платформи «Опендатабот».

Для лудоманів в Україні передбачені лише тимчасові заборони на відвідування гральних закладів — на термін від шести місяців до трьох років. Після завершення цього періоду дія цих обмежень автоматично припиняється.

Як зазначає «Опендатабот», гральний бізнес за 2023 рік сплатив понад 10 млрд грн податків. Водночас загальний обіг грального бізнесу виріс майже у 15 разів за рік та сягнув 207 млрд грн.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності