ЗСУ пояснили, навіщо потрібно утримувати Авдіївку

Українські артилеристи в Авдіївці, фото Олександра Тарнавського

Українські військові відійшли з однієї позиції в Авдіївці, оскільки життя особового складу є найважливішим пріоритетом

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Дмитро Лиховій пояснив, чому має значення утримування Авдіївки Донецької області, а також наголосив, що за найскрутніших обставин на полі бою пріоритет — це життя бійців. Свою заяву він зробив в інтерв’ю агенції «РБК-Україна» у п’ятницю, 16 лютого.

«Утримання Авдіївки має значення для того, щоб не допускати російську артилерію і російський терор далі на захід Донецької області. Щоб перемелювати російські ресурси й резерви, виснажувати їхню армаду. Але вкотре наголошу, що за найскрутніших обставин на полі бою пріоритет — це життя бійців. Ми воюємо залізом і головою, а не залізом та «м'ясом»», — сказав Лиховій.

Він наголосив, що вже кілька днів тривають бої в міській забудові з усіма особливостями застосування сил та засобів у такій оперативній обстановці. Також, за його словами, Росія наступає на місто з півдня. Подекуди для наступу росіяни одночасно застосовують малі штурмові групи чисельністю до відділення відразу з кількох бригад чи полків. Як пояснив Лиховій, це свідчення того, наскільки великі сили ворог одночасно кинув на одну Авдіївку.

«Водночас коли на якійсь з вулиць чи провулків Авдіївки ситуація стає критичною і коли втрачається сенс обороняти цілу купу каміння, то пріоритет кожного командира — зберегти життя бійців, задіяти гнучкий підхід до ведення бойових дій і відійти на інші позиції, на другий рубіж оборони. Щоби збережені бійці потім мали змогу відновити втрачені позиції. Таким чином відбувається маневр військами на загрозливих напрямках», — розповів речник ОСУВ «Таврія».

Лиховій уточнив, що в Авдіївці росіяни застосовують різні набори тактик. Переважно це штурмові дії малими піхотними групами, інколи до них долучається для посилення бронетехніка, танки. Але в умовах вуличних боїв є специфіка. Останнім часом значні втрати в бронетехніці змушують окупантів переходити до піших штурмів. Вперед вони кидають в’язнів, колишніх кримінальників і тих, кого найменше шкода. Це видно з того, хто потрапляє в полон, розповів військовослужбовець.

«Але загалом це сильний, навчений ворог, це регулярна армія — переважно мотострілецькі полки, подекуди також десантники, спецпризначенці. Цю силу не варто недооцінювати», — наголосив Дмитро Лиховій.

«І варто розуміти, що багато населених пунктів на захід від Авдіївки можуть стати другим Маріуполем, другим Бахмутом і другою Бучею, якщо українці не будуть поповнювати лави Збройних сил, не будуть підтримувати мобілізацію, донатити на ЗСУ», — констатував він.

Нагадаємо, важкі запеклі бої в Авдіївці тривають уже кілька тижнів. 15 лютого Третя окрема штурмова бригада підтвердила, що її терміново передислокували для посилення українських військ у районі Авдіївки, а також повідомила, що на Авдіївському напрямку двом бригадам ворога завдано критичного ураження, проте українським захисникам доводиться «воювати на 360 градусів», а росіяни перекидають до Авдіївки нові сили.

16 лютого командувач ОСУВ «Таврія» генерал Олександр Тарнавський повідомив, що після багатьох місяців протистояння, командування ухвалило рішення відійти з позиції «Зеніт» на південно-східній околиці Авдіївки. Українські воїни тримали цю позицію стільки, скільки це давало можливість ефективно стримувати та знищувати ворога. Тарнавський пояснив, що рішення відійти було ухвалено задля збереження особового складу та покращення оперативної обстановки.

«Тактично зайняття цих позицій не надає ворогу стратегічної переваги та не змінює ситуацію в межах Авдіївської оборонної операції. Наразі триває перегрупування військ, поповнення припасів та облаштування підрозділів на нових позиціях. Відбувається планове посилення підрозділів», — наголосив генерал Тарнавський.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності