• Головна
  • Україна
  • Екснардепа Сергія Пашинського підозрюють у привласненні нафтопродуктів Курченка

Екснардепа Сергія Пашинського підозрюють у привласненні нафтопродуктів Курченка

СБУ вранці 12 лютого провела обшук у помешканні Пашинського, фото СБУ

Правоохоронці заявили, що Пашинський причетний до завдання державі збитків на мільярд гривень

Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Служба безпеки України за матеріалами Держаудитслужби оголосили підозру колишньому народному депутату Сергію Пашинському, який з березня до червня 2014 року також очолював Адміністрацію президента, його бізнес-партнеру Сергію Тищенку, та чотирьом їхнім спільникам. Їх підозрюють у незаконному привласненні та продажі 97 тис. тонн конфіскованих державою нафтопродуктів, які повинні були піти на потреби армії. Про це СБУ і НАБУ повідомили в понеділок, 12 лютого.

Правоохоронці не вказали імені народного депутата, однак про обшуки вранці в понеділок повідомив сам Пашинський.

«Завдяки спеціалістам Державної аудиторської служби України встановлено, що внаслідок цих оборудок, які були здійснені у 2014-2017 роках, державному бюджету було завдано збитків на майже 1 млрд гривень», — сказано в повідомленні СБУ.

Як нагадали правоохоронці, У 2014 році держава конфіскувала майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів у структур Сергія Курченка — олігарха часів Януковича, який утік з України до Росії. Як встановило слідство, за допомогою політичного лобі Пашинського ці нафтопродукти передали для реалізації профільному держпідприємству, щоб наповнити держбюджет. На той час це держпідприємство очолювали керівники, які були підконтрольні бізнес-партнеру Пашинського. СБУ не вказує назву підприємства, однак раніше у ЗМІ повідомлялося, що йдеться про «Укртранснафтопродукт».

«За вказівкою фігурантів справи посадовці цього держпідприємства сприяли продажу майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів за суттєво заниженими цінами групі компаній, власником якої був бізнес-партнер ексдепутата. За даними слідства, далі ці нафтопродукти реалізовувались на заправках цієї групи компаній та в інших мережевих АЗС, а отриманий дохід концентрувався у бенефіціарів схеми. Для створення видимості, що арештовані нафтопродукти передані для потреб Міністерства оборони, держпідприємство здійснило відповідні поставки на комерційній основі, за які Міноборони розрахувалося у повному обсязі. Але МОУ отримало всього 1,6% із т. зв. «нафтопродуктів Курченка». Все решта — це були нафтопродукти закуплені у тієї ж групи компаній, яка, у свою чергу, закуповувала їх у РФ та Білорусі», — наголосили в СБУ.

Правоохоронці не вказують назву приватної компанії, яка фігурує в їхніх матеріалах, але раніше ЗМІ з’ясували, що йдеться про групу «Фактор», яка займалася імпортом нафтопродуктів та володіла кількома заправками в дев’яти областях. Ця група належала Сергієві Тищенку — бізнес-партнеру Пашинського.

СБУ стверджує, що у цей же час учасники схеми реалізували таку ж номенклатуру товару на свою групу компаній за ціною вдвічі дешевшою, ніж на Збройні сили. На переконання слідства, колишній нардеп забезпечував політичне прикриття цих схем, використовуючи свій вплив та адмінресурс щодо державних підприємств, судових і правоохоронних органів, які були дотичними до конфіскації цих нафтопродуктів.

У 2020 році суд ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію на користь держави вищезгаданих нафтопродуктів та грошей, отриманих від їх реалізації. Однак, за даними слідства, весь обсяг нафтопродуктів та всі виручені від їх реалізації кошти на той час вже привласнили учасники злочинної організації, а державний бюджет отримав збитки у розмірі щонайменше 967 млн грн.

Загалом у цій справі оголосили про підозру шістьом людям, повідомило НАБУ. Серед них — Пашинський та його бізнес-партнер Сергій Тищенко, колишній директор і колишній заступник директора державного підприємства «Укртранснафтопродукт», а також менеджер держпідприємства і директор приватного товариства. Пашинського правоохоронці вважають організатором злочинної організації.

Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі. Їм інкримінують створення злочинної організації та привласнення майна.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності