• Головна
  • Україна
  • СБУ оголосила підозру поплічнику Шарія з Києво-Печерської лаври

СБУ оголосила підозру поплічнику Шарія з Києво-Печерської лаври

СБУ провела обшуки в Києво-Печерській лаврі, фото СБУ

Священник УПЦ МП координував штучні протести біля Києво-Печерської лаври навесні 2023 року

Служба безпеки задокументувала підривну діяльність ієродиякона Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), який діяв на користь Росії. У п’ятницю, 9 лютого, в рамках цієї справи СБУ провела обшуки в Києво-Печерській лаврі.

Як сказано в повідомленні, священник є одним з найближчих соратників митрополита Павла (Лебедя) і причетний до організації масових провокацій у Києво-Печерській лаврі навесні 2023 року. Під виглядом «акцій протесту» клірик сподівався максимально розхитати суспільно-політичну обстановку у Києві. Для цього він дистанційно координував свої дії з прокремлівським блогером Анатолієм Шарієм, якого підозрюють у державній зраді.

«Зокрема, як з’ясувало розслідування, ворожий пропагандист «інструктував» ієродиякона щодо запису та поширення провокативних відео штучних заворушень біля Лаври. Відзняті стріми одразу підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси для поширення викривленої інформації про внутрішню обстановку в Україні, зокрема для міжнародної аудиторії», — наголосили в СБУ.

Крім того, як стверджує СБУ, в листуваннях з вірянами священник виправдовував збройну агресію Росії проти України та вихваляв російське вище військово-політичне керівництво. Водночас він регулярно намагався дискредитувати Сили оборони України, у тому числі захисників Маріуполя. СБУ також ініціювала судову експертизу, яка підтвердила підривну діяльність священника.

Як сказано в повідомленні СБУ, під час обшуків за місцем перебування клірика виявили комп’ютерну техніку, більш як 10 мобільних телефонів і майже 300 сім-карток із доказами злочинних дій. На підставі одержаних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України, глорифікації її учасників. СБУ не вказала імені підозрюваного представника УПЦ МП.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності