• Головна
  • Україна
  • Українська кіноспільнота закликала владу переспрямувати цьогорічний бюджет Держкіно на Сили оборони

Українська кіноспільнота закликала владу переспрямувати цьогорічний бюджет Держкіно на Сили оборони

Фото умовне

Відкритий лист можна підписати до 26 січня

У середу, 24 січня, Українська кіноакадемія опублікувала текст відкритого листа до влади, у якому висловила недовіру до голови Державного агенства України з питань кіно Марини Кудерчук та закликала спрямувати цьогорічний бюджет установи на підтримку Сил оборони. Лист підписали понад 300 представників української кіноспільноти.

Підписанти листа звернулися до Президента України, Голови Верховної Ради та Прем‘єр-міністра України із закликом перенаправити на потреби Сил Оборони «рекордний цьогорічний бюджет відомства у 589,6 млн грн, виділений на “підтримку кінематографії, в тому числі документування воєнних злочинів”» через компетентні органи.

«Безумовно, українське кіно, як і вся культура загалом, потребує великої уваги та бюджетної підтримки для розвитку й репрезентації України у світі і є потужним елементом культурної дипломатії. На превеликий жаль, роки некомпетентної та недоброчесної роботи керівництва Держкіно переконують нас, що виділені кошти будуть використані неефективно та з численними порушеннями», ідеться у листі.

Також у тексті зазначається, що кіноспільнота неодноразово вимагала відставки з посади голови Держкіно Марини Кудерчук, яка своїми діями «руйнує систему державного регулювання галузі, дискредитує посаду державного службовця, завдає шкоди українському суспільству та іміджу України в світі».

До того, Держкіно працює без затвердженої стратегії, а Рада з підтримки кінематографії, яка ухвалює рішення про використання коштів, продовжує діяльність незаконно. Цей орган мав скласти свої повноваження ще в березні 2023 року.

Крім цього, члени кіноіндустрії наголосили, що Державне агентство України з питань кіно не має права на документування воєнних злочинів.

У відкритому листі кіноспільнота вимагає:

  • переспрямувати бюджет Держкіно на потреби Сил оборони (окрім визначених законодавством зобов'язань);
  • звільнити керівництво Держкіно;
  • провести прозорий конкурс на посаду очільника Держкіно та членів Ради з державної підтримки кінематографії;
  • розробити новий проєкт Стратегії розвитку кіно за участі громадськості.

Охочі можуть підписати лист до 26 січня. Нараз його вже підписали громадські організації «Українська Кіноакадемія», «Українська гільдія режисерів», а також українські режисери й режисерки, член правління Європейської кіноакадемії, продюсер Денис Іванов, виконавча директорка фестивалю Docudays Світлана Смаль, засновник Ukraїner Богдан Логвиненко, директорка «Довженко-Центру» Олена Гончарук, продюсерка, співзасновниця ГО «Українська кіноакадемія» Юлія Сінькевич та багато інших.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності