• Головна
  • Україна
  • Поліція затримала учасників озброєної злочинної організації, які нападали на криптовалютників

Поліція затримала учасників озброєної злочинної організації, які нападали на криптовалютників

Поліція затримала учасників озброєної злочинної організації, які нападали на криптовалютників

Під час затримання поліцейські провели спецоперацію у Київській, Дніпропетровській, Львівській, Харківській, Кіровоградській та Вінницькій областях

Нацполіція викрила учасників озброєної злочинної організації, які нападали на криптовалютників. 22 січня правоохоронці провели спецоперацію із затримання членів угруповання. Серед фігурантів -  мешканці Харкова, Дніпра, Києва, Київської та Кіровоградської областей. Про це 23 січня повідомили у Національній поліції України.

Члени злочинної організації викрадали наближених до майбутніх жертв осіб, щоб дізнатися деталі про їхнє життя, щоденний розклад та, зокрема, наявність системи безпеки в будинках. 

В Нацполіції розповідають, що в одному з епізодів, який трапився на Київщині у серпні 2023 року, зловмисники викрали водія однієї зі столичних родин, діяльність якої була пов’язана з криптовалютою. Тоді озброєні чоловіки зупинили автомобіль потерпілого і, завдавши тілесних ушкоджень, заштовхали його до власного авто. Погрожуючи зброєю та застосовуючи фізичну силу, злочинці намагалися дізнатися схему будинку сім’ї, на яку працював водій, наявність охорони, способи проникнення на територію домоволодіння та кількість обслуговуючого персоналу, розпорядок дня кожного члена родини. На їх будинок планували вчинити розбійний напад.

Поліцейські встановили, що організували діяльність групи двоє мешканців Києва. Ватажки угруповання безпосередньо займалися плануванням злочинів, вербували та здійснювали інструктаж нових учасників, розподіляли ролі між ними та визначали місця переховування знарядь злочину.

Як правило, в поле зору злочинної організації потрапляли особи, пов’язані з криптовалютою. На всіх потенційних жертв фігуранти збирали досьє. Готуючись до злочину, вони неодноразово проводили зустрічі для узгодження всіх деталей та планування шляхів втечі, проводили розвідку місцевості, підбирали знаряддя та екіпіровку, навіть відстежували прогноз погоди, щоб у разі опадів не залишати слідів. Учасники злочинного угруповання були з різних регіонів, а у визначену дату та місце вони з’їжджалися для проведення спільних нарад.

22 січня цього року поліцейські провели спецоперацію на території Київської, Дніпропетровської, Львівської, Харківської, Кіровоградської, Вінницької областей та затримали організаторів та учасників озброєної злочинної організації. Їх вік від 23 до 40 років. Всі вони затримані у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Ще двоє фігурантів зараз перебувають у СІЗО.

Правоохоронці вилучили у членів злочинного угрупування зброю та боєприпаси, автівки, рації, засоби для глушіння сигналу та виявлення спецтехніки та десятки різних номерних знаків на авто.

Вирішують питання про повідомлення затриманим та учасникам злочинної організації, що наразі знаходяться в СІЗО, про підозру та обрання запобіжних заходів. Кримінальне провадження розслідують за кількома статтями Кримінального кодексу України з кваліфікуючою ознакою “вчинення у складі організованої групи”:

  • ч. 1 та 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 187, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 187 (Розбій);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом).

Учасникам злочинної організації може загрожувати позбавлення волі до п'ятнадцяти років із конфіскацією майна.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності