• Головна
  • Україна
  • Україна стягнула з китайської компанії 12 млн доларів за неякісний ремонт доріг у двох областях

Україна стягнула з китайської компанії 12 млн доларів за неякісний ремонт доріг у двох областях

Україна стягнула з китайської компанії 12 млн доларів за неякісний ремонт доріг у двох областях

Гроші вже надійшли в Україну

Україна через суд стягнула з недобросовісного китайського підрядника Xinjiang Communications Construction Group майже 500 млн грн (12 млн доларів). Вони виконали неякісний ремонт дороги на Полтавщині та Хмельниччині, повідомило в понеділок, 22 січня, Міністерство юстиції.

Компанія мала провести ремонт кількох ділянок дороги М-03 в Полтавській області загальною протяжністю майже 84 км і 41-кілометрову ділянку дороги М-12 у Хмельницькій області. Обидва контракти розірвали ще у 2018—2019 роках, а підписали їх у жовтні 2017-го року, сказано в повідомленні. Роботи на М-03 компанія навіть не починала, а на М-12 виконала тільки 1% від запланованого.

Контракти передбачали надання китайським підрядником двох гарантій виконання у Bank of China на 3,3 млн доларів та 5,2 млн доларів, а також надання гарантії повернення авансового платежу по одному з контрактів на суму 3,85 млн доларів. Після розірвання контрактів «Укравтодор» звернувся по гарантію, але Xinjiang подала заяву щодо забезпечення позову про нібито шахрайські дії, заблокувавши стягнення.

Досудове врегулювання не дало результатів, і Україна подала до суду. Протягом серпня-грудня 2023 року суди першої й апеляційної інстанцій в Урумчі (адміністративний центр Синьцзян-Уйгурського автономного району Китаю) ухвалили рішення на користь України й усунули перепони для повернення грошей. 17 січня 2024 року гроші на суму майже пів мільярда гривень у доларовому еквіваленті Банк Китаю переказав на рахунок Державного агентства з відновлення та розвитку інфраструктури України та на рахунок Міжнародного банку реконструкції і розвитку. Справу закрито, повідомили в Мін’юсті.

Як зазначає «Бабель», новим підрядником на ремонт дороги М-12 у Хмельницькій області замість Xinjiang пізніше обрали турецьку Onur, вона виграла підряд на 54 млн доларів. Контракт з Xinjiang був приблизно на 15 млн доларів дешевшим.

Контракт Xinjiang на ремонт дороги М-03 в Полтавській області розділили між трьома підрядниками: Onur, «Альтком» і «Ростдорстрой» (зараз — RDS). Сумарно їхні послуги обійшлися в 91 млн доларів. Для порівняння, договір з китайцями був на 33 млн доларів дешевшим.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності